Публикация

Без лимити за лъчелечение 

Без лимити за лъчелечение 

Временно освобождават директора на агенция „Медицински одит“


Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболни лица. Индикативните стойности не ограничават лечението на пациентите, а обратното – служат единствено и само за нуждите на контрола. 

 

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред депутати по време на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.

 

Той беше категоричен, че 

 

нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение

Нещо повече – след анализ на данните на здравната каса се установи, че броят на пациентите през 2017 г. е бил 12 393, а за 2018 г. прогнозно се очаква през лъчелечение да преминат 13 706 души, или с 1 313  пациенти повече. Средствата, които са осигурени за 2018 г., са със 7 600 000 лева повече спрямо предходната година, или 29 500 000 лв.,

 

подчерта министърът.

 

Той изтъкна, че за да няма допълнително напрежение занапред, НЗОК е изпратила писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси, с което им нарежда 

 

индикативните стойности, определени за юни, да се отменят

„За месеците до края на годината нямаше предвидени индикативни стойности за брой пациенти, имащи нужда от лъчетерапия“, поясни още Кирил Ананиев.

 

Без лимити за лъчелечение

 

Важно е представителите на медицинското съсловие, в това число и националните консултанти, своевременно да обсъждат с касата възникнали проблеми от прилагането на Националния рамков договор. В понеделник в 16:00 часа в НЗОК са поканени лекари и националният консултант по лъчелечение, както и представители на пациентски организации за обсъждане на съвместни дейности през 2018 г., стана ясно още от думите на министъра.

Проф. Златица Петрова ще бъде отстранена временно от длъжността изпълнителен директор на ИАМО

Предварително мога да ви уверя, че това няма да влоши работата на агенцията. Работим много тясно с прокуратурата и ще направим всичко, което е необходимо, за да подпомогнем процеса на разследване

 

коментира министърът по повод образуваното от прокуратурата наказателно производство за престъпления по служба в агенция „Медицински одит“.

 

Кирил Ананиев коментира, че Министерството на здравеопазването, съгласно препоръките на Върховната административна прокуратура, е предприело всички необходими действия за изменение на вътрешните актове на ИАМО и привеждането им в съответствие със законовите разпоредби. За целта са внесени изменения и допълнения в Наредба № 14. 

 

Проектът на наредбата е публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари