Публикация

Можем да подаваме сигнали за липсващи лекарства по интернет 24/7

Федерация Български пациентски форум и БАРПТЛ декларираха, че обединяват действията си за изграждане на програма за сътрудничество за гарантиран достъп на българските пациенти до терапия


Федерация „Български пациентски форум“ представи интернет платформа за подаване на горещи сигнали за липсващи лекарства. Това стана след като пациентската организация и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) подписаха меморандум за сътрудничество при преодоляване на недостига на лекарства и обезпечаване на достъпа на пациентите до терапия.

Интернет платформата вече работи и е достъпна 24 часа в денонощието.

Федерация Български пациентски форум и БАРПТЛ декларираха, че обединяват действията си за изграждане на програма за сътрудничество за гарантиран достъп на българските пациенти до терапия. Организациите ще се обединят за съвместни действия за изграждане на ефективна нормативна рамка, която да позволи бърза доставка при доказан недостиг на лекарства и регламентиране на паралелен внос на лекарства, които са дерегистрирани поради причини, несвързани с лекарствената безопасност. 

Основните цели на сътрудничеството са постигане на трайно решение на обезпечеността с лекарствени продукти, разширяване на достъпа до лекарства на изгодни цени с гарантиран произход и качество от Европейския съюз, създаване на достъп на българските пациенти до лекарства, които са изтеглени от България поради липса на търговски интерес, широко използване на съвременните методи за ранно установяване на недостиг и др.

 Иван Димитров – председател на УС на ФБПФ и Боряна Маринкова – изпълнителен директор на БАРПТЛ.

Това обявиха Иван Димитров – председател на УС на ФБПФ и Боряна Маринкова – изпълнителен директор на БАРПТЛ. На своята интернет страница www.parallel-trade-development.org БАРПТЛ ще поддържа горещата линия за недостиг чрез платформата си за подаване на сигнали за липсващи лекарства на територията на цялата страна, която ще е в полза на пациентите до стартирането на електронната система на Изпълнителната агенция по лекарствата. Асоциацията призовава пациентите да подават сигнали си чрез удобна форма, която за улеснение и бързина изисква попълване само населено място, телефон за обратна връзка и търсено лекарство.

Коментари