Публикация

Разследват ИАМО за прикриване на над 10 смъртни случая

Разследват ИАМО за прикриване на над 10 смъртни случая

Според прокуратурата само е отчитана дейност, виновните лекари са се разминавали без наказания


Порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция „Медицински одит” е прикривала лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г. 

 

Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 

Пред bTV тя подчерта, че прокуратурата разследва

класическо престъпление по служба с корупционен елемент в ИАМО

Установено е, че само е отчитана дейност, без да се налагат наказания.

 

Вчера прокуратурата съобщи, че започва проверка на извършените от агенцията инспекции в лечебните заведения. Директорът на ИАМО проф. Златица Петрова беше временно остранена от поста

 

Румяна Анаудова за проверките в ИАМО
Румяна Арнаудова, снимка: Би Ти Ви

 

 

„Не бих си позволила да използвам думата „чадър”, но е факт прикриването на случаи от органите на разследване”, посочи Румяна Арнаудова. 

 

Тя даде пример с пациент със симптоми на емболия, на когото нито приемащият лекар, нито лекуващият лекар са назначили необходимите изследвания, за да потвърдят или отхвърлят тази диагноза. 

 

„Пациентът е починал, без да получи адекватна медицинска помощ. Тези обстоятелства са установени от служители на ИАМО след сигнал на близките на починалия. Но изпълнителният директор е прекратил случая поради маловажност“, посочи Румяна Арнаудова. 

 

Говорителят на държавното обвинение допълни, че даже и да се състави наказателно постановление, заради порочната процедура при жалба, то пада в съда на процесуално основание.

На практика е имитирана дейност, а не е осъществявана такава

за каквато е създадена тази агенция по препоръка на Европейската комисия, отбеляза Румяна Арнаудова.

 

Тя съобщи, че 6 от случаите касаят смърт на бебета при тяхното раждане. Установено е нарушение от екипите, които са съпровождали родилния процес, но въпреки това не е съставено нито едно наказателно постановление.

Сигналът до прокуратурата е подаден от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев

който е в конфликт с директора проф. Златица Петрова. Румяна Арнаудова допълни, че щом са установени данни за престъпление, мотивите на подателя нямат значение.

 

Прокуратурата разследва ИАМО

 

„Агенцията е била длъжна да уведоми прокуратурата, защото се касае за лекарски грешки, в резултат на които е настъпила смърт. Не само, че не е уведомена прокуратурата, но тези случаи са приключвани по незаконосъобразна процедура и, реално неспазвайки закона и наредбата, по която работи тази агенция, са нарушени правата на българските граждани”, коментира говорителят на главния прокурор.

 

Румана Арнаудова призова към прокуратурата да се обърнат всички, които смятат, че са получили неадекватно отношение от агенцията за медицински одит.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store


 

Коментари