Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

На хората в риск ще бъдат правени допълнителни изследвания


Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат във всички областни градове на страната за втори път тази година.

Кампанията „Седмица на отворените врати” започва на 18 юни и ще продължи до 22 юни

 

Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. 

 

Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност за заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги, изтъкват от здравното министерство.

 

Всеки желаещ ще може да се подложи на скрининг за определяне риска от туберкулоза чрез анкета и консултации

На хората, които са в риск, ще бъдат провеждани допълнителни прегледи и изследвания.

 

При откриването на случаи на туберкулоза на болните ще бъде преписвана хоспитализация, както и лечение, за да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията.

 

По време на проведената през март 2018 г. кампания анкетираните за туберкулоза са 3 004. На 1436 души в риск са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 32-ма с това заболяване и 110 с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение.

 

Инициативата се провежда от 2009 г. 

 

В прикачения файл може да видите списък на болниците, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза в рамките на „Седмица на отворени врати”.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Прикачени файлове

pdf

Коментари