Публикация

5 навика, които са опасни за бъбреците

Някои от тях са ни познати, други не толкова


Рейтинг на навиците, които са най-опасни за бъбреците, съставиха специалистите:

 

Обезболяващи лекарства

Те са поставени на  първо място като вредни за бъбреците. Болкоуспокояващите медикаменти помагат да се справим с болката, но ако не се контролира количеството им, или се приемат при най-малкия дискомфорт, може да навредят много сериозно.

Солта

Всеизвестна и вредата от прекомерната употреба на солени храни. Солта повишава кръвното налягане, което поставя бъбреците на изпитание.

 

Твърде много сол в храната води до...

 

Месо и месни продукти

Животинските белтъчини повишават киселинността на кръвта и риска от появата на ацидоза. Този процес е свързан с невъзможността на бъбреците да изведат киселините от организма. Според лекарите месото трябва да бъде една четвърт от дневното меню, в което е препоръчително да присъстват плодове и зеленчуци.

водата е полезна

Водата

Всички знаем колко е важна водата за правилното функциониране на всички органи и най-вече за отделителната система. Соковете или газираните напитки не  могат да заменят чистата вода, а само могат да навредят на бъбреците. Половината от приеманите течности трябва да бъде чиста вода.

 

Безсънието

Сънят също е важен за организма. Функциите на бъбреците се регулират от неговите цикли, затова най-добре е хората да се наспиват.

 

Вижте още: Какво представлява хроничната бъбречна недостатъчност

 

Коментари