Публикация

За ползата и вредата от флуорната профилактика

За и против флуорната профилактика


Спорът за ползата и вредата от флуорната профилактика продължава повече от 50 години. На гръцки език „fluoros” означава разрушаващ. Напоследък зачестилите случаи на зъбна флуороза у деца донесе и по-предпазлива тенденция за ползване на флуорирани пасти за зъби до 3 годинки. Базира се на това , че те нямат изразен навик да изплюват пастата и поглъщат от нея значително количество.

 

Но да започна отначало. Флуорът е елемент от вулканичната дейност и чрез дъжда, снега и прахта попада в почвата, а от там и във водните източници. Не е жизнено важен елемент за човека. В тялото ни има само следи от него, докато в околната среда е много разпространен. В храната се съдържа в крайно недостатъчни количества. Изключение правят ябълките, чая, кожата и костите на рибата. Абсорбира се в стомаха и тънките черва. Калцият, магнезият и алуминият могат да намалят всмукването му от 90% на 60% . Това не важи за млякото, даже напротив. Чрез флуоризираното мляко абсорбцията на флуора се засилва от наличието на ензима казаин. Има различни начини, с които да осигурите профилактичната доза флуор. Важно е внимателно да предвидите как точно, в какво количество ще се приема и се съобразите с теглото и възрастта на детето. Флуорът участва в реминерализацията на детските зъби. Създава защитна повърхност върху емайла и така го защитава и прави по-устойчив. Дневни дози за деца от 3 месеца до 3 години е 0,25mg/ дневно; от 3 до 6 години- 0.5 mg/дневно; деца над 6 години и възрастни до 1mg/дневно. Не бива да се надвишават тези норми, поради риск от флуороза.

 

Начините на доставка на флуор за организма са:
Ендогенни методи/ през устата с поглъщане /
• Флуориране на водата/ има силна подкрепа в много развити държави /
• Флуоризиране на солта – прави се в Швейцария, Франция,Коста Рика, Колумбия, Унгария
• Флуоризиране на млякото- Китай, Великобритания
• Естествено флуоризирани минерални води
• Таблетки под формата на натриев флуорид от 0,25mg, 0.50mg I 1.0mg. Популярни в държави, които не флуорират питейната вода, / Aмериканската дентална асоциация не препоръчва прием на таблетки от деца до 1 годинка/ 
• Хранителни добавки, включително адаптирани бебешки млека
Екзогенни методи /локални без поглъщане/
• Флуорни пасти за зъби
• Разтвори и води за изплакване на устата
• Флуорни лакове и гелове за апликация, прилагани в стоматологичните кабинети

 

Правила за комплексна флуорна профилактика
От средата на вътреутробното развитие на детето до 10 тата му година флуорната профилактика е най-ефективна. Това е така, защото докато трае пробива на зъбките и две години след това минерализацията е най- активна. След тази възраст флуора се натрупва в костите, а ползите от него за зъбите са минимални. Това, за което родителят трябва да следи е продължителността и начина на четкане- не по малко от 3 минути с последващо минимално изплакване на зъбките. Така флуорните йони се запазват и действат по- дълго. Ако се ползват води, жабуркането да е не по-малко от 1 минута.
Ако детето приема таблетки и е на възраст до три годинки, то е добре да се избягват флуорните пасти. Още няма изработен навик за изплюване и риска от поглъщане и предозиране на флуор рязко се увеличава.

Таблетният прием има ефект, ако се прави при деца с повишен риск от кариес и за не по кратко от 200 дни в годината. При деца без кариес е достатъчно само ползването на флуорни пасти и плакнене с разтвори. Все повече се признава, че флуорът идва от контакта със зъбите, а не толко чрез вътрешната употреба.
И все пак трябва да се направи индивидуална преценка. Знайте, че профилактиката е ефикасна, само ако се осигури максимално време присъствие на флуорни йони около емайла и то в ниска концентрация!!!!

 

Здравословно хранене на бременната жена и детето и намаляване на честия прием на въглехидратна храна, подсладени напитки и особено на кока кола е от голямо значение. Доказано е, че колата силно разрушава калциевия флуорид защитаващ емайла. 
Висок риск от предозиране днешно време има масовото заместване на питейната чешмяна вода с минерална. Имайте предвид, че минералната вода е с различно флуорно съдържание и е добре да четете етикетите и да се съобразите с индивидуалните дневни нужди на всеки един от семейството, особенно на децата. В България води с най- високо съдържание на флуор са Хисаря-4.7mg/литър; Девин 4mg/литър и Меричлерска 5.7mg/литър. От тук се вижда, че 200ml от тази вода е достатъчна да покрие дневната нужда на от флуорид от 1.0 mg.

 

У нас досега държавно решение за флуоризиране на питейната вода няма и водата никога не се е флуоризирала. Ако човек е лишен и от всички други форми на профилактика, може да възникне риск от повече развалени зъби. В държави, където водата се флуоризира като Великобритания, Австралия, САЩ, Бразилия е постигната висока ефективност и рязко спадане на случайте с кариес - над 50%, а рисковата възраст е изместена към 45-50 години. СЗО също се произнася в подкрепа на тази мярка. Всеки от нас е добре да си направи прецизен анализ на количеството, използвани източници флуор казани по горе и да избере това, което смята за полезно за здравето си. Особено това важи за бременните жени и кърмачки. Началото на профилактика при тях е спорно. Според СЗО трябва да започне от 4.5 месец, когато започва минерализацията на първите зъбки у бебето. Други препоръчват шестия месец на вътреутробното развитие. Трети изобщо я отричат. При кърмачките, ако е оправдано вземането на флуор допълнително , то изкуствено хранените бебета не трябва да вземат никакъв. Като профилактична мярка да се включат здравословни храни с високо съдържание на калций, магнезий, фосфор, вит D, C и групата B. 

 

Без да искам да се натрапвам, ще споделя с вас и личния си опит с флуорната профилактика. При мен тя започна от 25 г.с. на бременността с флуорни таблетки назначени от стоматолога ми . Случайно или не, нямах нито еди кариес, а дъщеря ми е с здрави и силни зъби. При нея даването на флуор започна след първата й годинка. Аз лично съм по скоро „за“, разбира се като се водя от правилото за умереност и баланс и да се действа с много мисъл и задължителна консултация със стоматолог.

 

Против флуорната профилактика
Някои учени, базиртайки се на изследвания се обявяват против допълнителната флуорна профилактика, смятайки че тя е една от големите измами. Според тях флуорът влияе на функцията на епифизта, води до ранно съзряване, провокира генетични изменения у плода/с-м на Даун/, води до изменения на мозучните тъкани аналогични с болестта на Алцхаймер и увеличава риска от костен рак. За флуоризацията на човечеството като виновници се смятат алуминиевите магнати и химически заводи.Те изхвърлят купища отпаден флуор от своите производства и разбирайки за ползите от флуорната профилактика слагат Америка на флуорна терапия и така се избавят от тези си отпадъци. Бъбреците елиминират около 50% от ежедневния прием на флуорид. Останалата част се натрупва в костите и може да ги увреди. За отицателен пример може да се даде САЩ, където фрактурите на костите са най- многобройни ,а 40% от тинейджърите са с флуороза.

 

Флуорозата е заболяване, вследствие на предозиране на този елемент. Започва с оцветяване на зъбния емайл- от малки тебеширено бели петънца по фронталните зъби/ по- рядко засяга задните/ до тъмно-кафява пигментация.Това преминава в изтриване и разрушаване на зъба и той започва да се руши. Лечението започва с реминерализация и чак след това пломбиране. Приемат се калциеви препарати и витамини, които да балансират флуорния излишък. Норми до 0.5 mg/дневно флуор не е опасен , но над 1.0mg вече е. Профилактиката е майките да кърмят бебенцата си, вместо да ги хранят с адаптирани млека. Да се внимава с пиенето на минерална вода и редовно да се консултурате със стоматолог, на всеки 6 месеца.Знайте, че не всяко бяло или кафяво петно е признак на флуороза и лесно може да се обърка с друго зъбно заболяване като неоплазията. Затова точната диагноза може да определи само лекарят.

 

Заключение
За развитите страни, където има висока култура за поддържане на орална хигиена, а именно почистване на зъбите с конци , правилно боравене с четката и лесен достъп до стоматолог, тенденцията е да се използват само екзогенни/ локални/ източници на флуор. 
За по- бедните държави, включително България, все още липсват изградени навици за качествена устна хигиена. Флуорната профилактика се осигурява с минимални усилия и с по- малко похарчени средства т.е чрез ендогенен прием / чрез поглъщане/.
Профилактиката и информацията са най- добрия начин да осигурите здрави и силни зъби за вашите деца. Още на 3 годишна възраст заедно посетете стоматологичния кабинет. Така от рано детето ви ще свикне с обстановката и грижата за зъбките. Изберете добра клиника, с традиции и системност в профилактиката. Изберете обучен стоматолог, с отношение и грижа към проблемите. Силно ви препоръчвам “ АДМ дентално студио “. Не е реклама , а добър съвет. Стоматолозите там ще ви покажат правилните техники на хигиена, следят за правилното им изпълнение до овладяването им и умеят да мотивират. Ще отговорят на всички въпроси и ще ви дадат много важни знания, които няма от къде другаде да научите. Като цяло, днес профилактиката не е приоритет на държавата и всеки от нас сам търси мястото и пътя към качествено орално здраве.
Флуорната профилактика не е задължителна и дали да се прилага, или не, е избор на родителя!

Коментари