Публикация

Имунизациите - в електронен регистър

Имунизациите - в електронен регистър

Проектът е на здравното министерство


Министерството на здравеопазването създава електронен регистър на имунизациите. Целта е по-лесно откриване на неваксинирани пациенти, информира БНТ.

Софтуерът вече е готов 

и се очаква да бъде тестван в лекарски кабинети, здравни инспекции и Националния център по заразни и паразитни болести.

Личните лекари сега въвеждат данните за всяка имунизация в картона

профилактичната карта и здравната книжка на детето. След това подават информация и към НЗОК, и към регионалните здравни инспекции. Тя обаче не е достъпна до всички лекари в страната. 

 

Така ако човек реши да се премести в друг град и смени личния си лекар, трябва да му предостави сам информация за извършените имунизации.

И се започва едно разхождане - отидете до предишния лекар, потърсете, намерете. Губи се информация , не се знае какво е свършено преди това

коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, пред националната телевизия. 

 

Според нея този проблем ще се реши след внедряването на електронния регистър за имунизациите.

Той ще осигури възможност за бързо откриване на неваксинираните пациенти

„Ако имаме достъп до регистъра на пациенти, след като вие, примерно, станете мой пациент - аз ще мога да видя на вашето дете в кой период какво е поставено. Има ли пропуснати ваксини, няма ли пропуснати ваксини, въобще да го подам, като план за следващата година“, коментира д-р Николова.

Достъп до регистъра ще имат здравните власти, личните лекари и пациентите

 

Въвеждането му няма да отмени задължението на родителите да представят бележки за извършени имунизации и профилактични прегледи в детските градини и училищата.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари