Публикация

Содата се включва в борбата с автоимунните заболявания

Усилва ефекта от лечението и на други заболявания


Содата може да се пребори с автоимунно заболяване на клетъчно ниво. До този извод стигнаха американски учени, резултатите от чието изследване са публикувани в Journal of Immunology.

Содата превръща тялото в противовъзпалителна среда, като въздейства върху клетките на далака. Това прекратява неадекватния имунен отговор, който е причина за много заболявания.

Автоимунните заболявания се появяват,

когато имунната система атакува човешкия организъм. Към тази категория се отнасят ревматоидният артрит, лупусът и др. Понякога лечението включва потискане на имунната система, което обаче води до заразяване с различни инфекции и даже рак. За щастие вече се появи безопасен начин за справяне със заболяванията.

Какво представлява ревматоидният артрит

Изключително полезните свойства на содата се базират върху способността ѝ да стимулира стомаха в производството на голямо количество киселини, които въздействат върху мезотелиалните клетки и прекратяват имунната реакция. Учените открили, че

сода с вода за бъбреци и други заболявания

употребата на обикновена вода, смесена със сода,

в продължение на две седмици принуждава имунните клетки в далака, бъбреците и кръвта да намалят възпалението.

За първи път специалистите забелязали този ефект, наблюдавайки лабораторни мишки с увредени бъбреци. След това били проведени експерименти и с доброволци. Те пили воден разтвор на сода (2 грама сода на 250 милилитра вода). Ефектът бил подобен. Освен това учените установили, че на лечението реагират Т-клетките, които пречат на имунната система да атакува организма.

Освен това проведени наскоро изследвания установиха, че содата усилва ефекта от лечението при пациенти, страдащи от заболявания на бъбреците, като поддържа функциите на органа.

Коментари

Петър  Галев
22 юни 2018 10:31

Напълно безвредно е да се пият няколко грама натриев бикарбонат (сода за хляб), разтворени във вода. Това количество е допустимо дори за хора с хипертония, за които значение има натрият в содата, защото той задържа вода и може да повиши артериалното налягане. Но когато говорим за много малки количества, няма такава опасност. Според световните препоръки дневното ограничение за приема на готварска кол - натриев хлорид - е до 6 - 8 грама дневно. А солта съдържа повече натрий от содата. Затова 2 - 4 грама сода, ако не се прекалява със солта, са напълно допустими.

Анонимен
21 юни 2018 11:54

Кажете рецепта как можем да пием сода бикарбонат с профилактична цел?

Животът днес
21 юни 2018 16:53

Препоръчваме всяка една профилактика да бъде съгласувана с медицински специалист. Важен е здравният Ви статус, за да може да определи дали и каква профилактика би била полезна за Вас.

Животът днес
21 юни 2018 16:53

Препоръчваме всяка една профилактика да бъде съгласувана с медицински специалист. Важен е здравният Ви статус, за да може да определи дали и каква профилактика би била полезна за Вас

Анонимен
21 юни 2018 11:53

Значи можем да пием 2 гр. сода разтворена в 250 мл. вода, така ли?

Животът днес
21 юни 2018 16:54

Препоръчваме всяка една профилактика да бъде съгласувана с медицински специалист.  Тази статия отразява резултати от проучване на учени, тя няма цел да бъде отправна точка за самотерапия. Важен е здравният Ви статус, за да може да определи дали и каква профилактика би била полезна за Вас.