Публикация

Ендоскопската хирургия – във фокуса на онкологичната медицина

Новостите в медицината навлизат трудно в българското здравеопазване, заради финансирането, смята д-р Стефан Константинов


Предизвикателство пред медицината в България е как новите технологии ще бъдат свързани със сегашното състояние на здравната система. Това каза директорът на УСБАЛО София д-р Стефан Константинов по време на Осмата научна конференция на тема „Новости в онкологията“, която се проведе от 15 до 17 юни 2018 г. в Правец. Той напомни, че през последните години всички специалности в медицината се развиват с бурни темпове. В онкологията например, преди години лечението беше със цитостатици, а

 

днес се залага на индивидуализирана терапия.

 

„Прави се генетичен анализ на всеки тумор, решава се кое ще бъде неговото лекарство. Аз съм сигурен, че след 10 години няма да се изписва лекарство преди точно да знаем каква е генетиката на тумора. Нещо повече ние ще знаем какви са шансовете на всеки човек да се разболее и какво трябва да му даваме, за да не се разболее. Това вече струва пари. Кой ще ги плати и как ще навлезе това в нашето здравеопазване, е добър въпрос“, отбеляза д-р Константинов, като добави, че това представлява трудност пред медицината.

 

онкологичен конгрес

 

Д-р Константинов каза, в програмата на конгреса са засегнати всички сфери на онкологията. Освен съвременното лекарствено лечение голямо внимание е отделено на хирургията на простата, колорекателния карцином, метастатичните тумори, радиохирургията, лъчелечението и диагностично лечение. Лекции има дори за това какво е мястото на онкологията в съвременното здравеопазване.

 

Особено внимание се обръща на минимално инвазивната хирургия.

 

Според д-р Константинов тези процедури трябва да бъдат широко разпространени.

 

„Искам да се похваля, че в нашата болница могат да се правят изключително сложни ендоскопски процедури. Насърчавам хирурзите от различните специалности да работят в тази насока. Освен това болницата е абсолютен шампион в лъчелечението. Мисля, че имаме страхотни специалисти и нови технологии. Базата за лъчелечение е изцяло нова“, добави той.  

Коментари