Публикация

Неврологът проф. Мария Манова с най-голям вот в кампанията Лекарят, който ме вдъхновява

На втора позиция лекарската гилдия е отличила младата доц. Теодора Чамова, а третото място си делят доайените на неврологията акад. Иван Миланов и проф. Ара Капрелян


Близо 200 лекари и медицински специалисти се включиха в първия етап от кампанията на CredoWeb Лекарят, който ме вдъхновява, посветен на НЕВРОЛОГИЯТА. Лечебни заведения и лекарски екипи от цялата страна излъчиха общо 21 знакови невролози, които с примера си увличат гилдията и карат колегите си да вървят напред и да се развиват. В рамките на един месец от 15 май – 15 юни лекари и медицински специалисти от всички специалности имаха възможност да подкрепят номинираните като последват профила им в CredoWeb. Битката за гласовете на колегите се оказа доста равностойна и невролозите от първата десятка получиха изключително близък вот.

 

Въпреки това отличеният за лекар, който вдъхновява в областта на неврологията е един и това е проф. Мария Манова от Пловдив.

Тя успя да пребори силната конкуренция и да събере най-голяма лекарска подкрепа, регистрирана на база брой последователи (за посочения период). Като победител проф. Манова ще бъде отличен със специален бадж от CredoWeb, а също така за нея ще бъде заснет и изработен филм, представящ професионалните й постижения.

 

 

Проф. д-р Мария Манова е учредител на първото в страната ''Сдружение за подпомагане на страдащите от множествена склероза'' с център в град Пловдив. Член и един от учредителите на сдружение от специалисти в областта на множествената склероза -''Асоциация МС''. Благодарение на неуморната й работа и ентусиазъм в ''Центъра за диагностика и лечение на МС- Пловдив'' се лекуват пациенти не само от областта, но и от цяла Южна България. За да разшири още повече хоризонта на знания относно това коварно заболяване, проф. Манова е създала монографията ''Множествена склероза- имуномодулиращ потенциал на витамин Д”, където нови изследвания доказват връзката между този витамин и болестта.​

Непосредствено след нея на втора позиция по лекарски вот е друга представителка на нежния пол – доц. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести при УМБАЛ «Александровска».

Доц. д-р Теодора Чамова е млад невролог с впечатляваща биография. Тя има основна роля в създаването и поддържането на регистрите за редки генетични и метаболитни заболявания с ангажиране на нервната система с цел трансгранично сътрудничество по отношение на диагностиката, грижите и лечението на тези заболявания. Носител е на наградата Питагор за млад учен през 2017 г. и наградата за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване „Акад. Д-р Асен Хаджиолов“ за 2014, Медицински факултет, МУ-София. Според колегите й доц. Чамова е вдъхновяващ лекар, защото е високо мотивирана личност, хармонично развита, отговорна, всеотдайна в работата си, емпатична към пациентите си, с талант да работи в екип, креативна в науката, изключително внимателна към младите колеги, уважителна към учителите си и защото въпреки многобройните покани да работи в различни европейски институти, остана в България.

На трето място с равен брой гласове от колеги са доайените на неврологията акад. Иван Миланов и проф. Ара Капрелян.

Акад. проф. Иван Миланов е изпълнителен директор на Университетска болница “Св. Наум”. Председател на: Българското дружество по неврология; Българското дружество по главоболие и болка; Българската асоциация по двигателни нарушения и   множествена склероза; Българската асоциация по клинична електромиография. Невролог и неврофизиолог с огромна научна и обществена дейност, носител на много престижни български и чуждестранни награди. Създал нова научна школа в България в направленията двигателни нарушения (Паркинсонова болест, множествена склероза) и болка. Въвел редица нови методологични и терапевтични подходи. Създал специализирани кабинети за диагностика и лечение на Паркинсонова болест, множествена склероза и главоболие в цялата страна. Обучил профилирани лекари за работа в тези кабинети. Популяризира диагностиката и лечението на неврологичните заболявания сред лекарите извън неврологичното общество и сред българската общественост чрез множество научно-популярни статии с медицинска тематика.

 

Проф. д-р Ара Капрелян е началник на Първа клиника по „Нервни болести“ и на Направление „Неврологични клиники“ при МБАЛ „Св. Марина“ Варна. Ръководител е на Катедра по Нервни болести и невронауки при Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“-Варна. Учредител на Българската Асоциация по Невроонкология (БАНО); организатор на международни срещи на БАНО, годишни международни асамблеи на Интернационалната медицинска асоциация „България“ и на Национални конгреси по неврология. През 2012 г. проф. Капрелян е включен в Националната енциклопедия „Бележити българи на съвременна България“ и е номиниран в престижната класация „Най-бележитите български лекари специалисти“. Номиниран е от колегите си, защото прилага иновативни методи и представя българската медицина по света.  Той е мениджър, превърнал клиниката си в модерно лечебно звено и утвърдил се лидер.

 

Останалите имена сред първите 10, събрали най-силна лекарска подкрепа, са: проф. Лъчезар Трайков, доц. Росен Калпачки, проф. Венета Божинова, проф. Димитър Масларов, акад. Екатерина Титянова, проф. Мая Дановска.

 

Следващият етап от кампанията Лекарят, който ме вдъхновява, ще бъде посветен на УРОЛОГИЯТА. Очаквайте имената на номинираните!!!

Коментари

проф. Манова заслужава приза!

Честито! Една достойна жена!

Не може да не се гордея от факта ,че една от моите студентки ПРОФ МАЯ ДАНОВСКА Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ НЕВРОЛОЗИ В БЪЛГАРИЯ !БРАВО!БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА И ДЕРЗАЙ НАПРЕД!!!