Публикация

Проф. Златица Петрова: Жертва съм на вътрешен конфликт

Проф. Златица Петрова: Жертва съм на вътрешен конфликт

Според нея се спекулира с алгоритъма на работа в агенция „Медицински одит“


В последните дни срещу името на агенция „Медицински одит“, срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск.

 

Това заяви временно отстраненият директор на ИАМО проф. Златица Петрова пред Нова телевизия.

 

До освобождаване й се стигна след съмнения за прикриване на лекарски грешки, свързани с починали пациенти. Миналата седмица от прокуратурата обявиха, че в агенция „Медицински одит“ е имитирана дейност. Беше съобщено за 11 смъртни случая в лечебни заведения, включително и на новородени бебета, за които ИАМО не е докладвала на прокуратурата.

Проф. Петрова отхвърли всички обвинения за прикриване на открити нарушения

 

Тя отрече да има неглижиране или филтриране на случаи, които да бъдат изпратени към прокуратурата. Смята, че е жертва на вътрешен конфликт -  до разследването се стигна след сигнал от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.
 

Сигналът не е само до прокуратурата, но и до Министерството на здравеопазването, и до административната прокуратура. От всичките тези институции имаме непрекъснати проверки, изтъкна проф. Петрова. 

 

Подчерта, че се

спекулира с алгоритъма на работа на агенцията

„Първо, случаите не са 11. Тепърва ще стане ясно за кои точно става въпрос. Мога да коментирам тези, за които се говори в публичното пространство“, подчерта проф. Петрова.

 

Не се познава работата на ИАМО, твърди проф. Златица Петрова

 

Отстраненият директор на ИАМО се спря на случай с починала родилка в „Шейново“ през януари 2017 г. Млада жена - бременна в 10-ия месец, е приета по спешност в лечебното заведение. Направено й е секцио, а бебето е извадено мъртво. В рамките на около 3 часа губи около 3 литра кръв, като кръвопреливането е започнато едва когато жената изпада в безсъзнание.  

 

„Ние разследваме по искане на прокуратурата. Установени са доста пропуски. Основният пропуск е несвоевременната и неадекватна преценка по отношение на кръвозагубата. По този случай подадохме всички документи в прокуратурата и имаме кореспонденция с тях“, подчерта проф. Златица Петрова.  

 

Тя коментира и друг случай – на починало новородено в Стара Загора.

Тук имаме прекратяване на даден случай по чл. 28, с който много се спекулира – „маловажност“. Маловажността не е самата смърт, искам дълбоко да го подчертая. Евентуално ако има нарушение, маловажен е административният случай. Ние сме административно наказващ орган, заяви проф. Петрова.

Тя поясни, че детето е починало от асфиксия още в корема на майката заради увита пъпна връв.

 

„Образувани са два акта. Единият е по отношение на законовото изискване родилката да бъде информирана и да даде своето съгласие за всички процедури, които ще й бъдат извършени. Предприето е спешно секцио. Второто обвинение е дали навреме е събран медицински екип. Тук има известна спекулация, тъй като ние разполагаме с всички данни от страна на пътните листове за времето, за което е събран оперативният екип – не говорим за дежурния екип, за анестезиолози, а за екип, който да спаси родилката. Има правила, които са разписани в болницата. Оказва се, че екипът е събран за 20 минути. Допустимо е, съгласно заповедта на директора, това да стане до 30 минути“, уточни проф. Петрова.

 

Този случай също е бил подаден на прокуратурата. 

 

Жертва съм на вътрешен конфликт, твърди проф. Златица Петрова

 

„И не само това. Въпросът е, че за първото нарушение, за което ние сме направили акт, сме в съда. Лекарят ни съди, че неправилно сме определили неговото нарушение. Преди една седмица по този акт лекарят беше оправдан“, заяви отстраненият директор на ИАМО.

 

По повод обвинението, че в агенцията се имитира дейност проф. Златица Петрова изтъкна, че

за миналата година са направени 700 проверки

 

На базата на тях са издадени 300 постановления с много установени пропуски и грешки.

 

„В агенция „Медицински одит“ работят хора с изключителен професионален опит – това са лекари, икономисти и юристи. Лекарите са с една-две-три специалности, хабилитирани лица“, подчерта проф. Златица Петрова.

 

Тя е категорична, че няма как да оказва влияние на крайните решения на агенцията.

 

Целия разговор може да чуете тук!

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Снимка проф. Петрова - Нова тв

Коментари