Публикация

Подготвя се колективна жалба до ЕК заради нарушаване на здравни права


Организации ще сезират Европейската комисия с колективна жалба за нарушаване на здравните права на пациентите у нас.

Според асоциация „Активни потребители” и фондация „Български център за джендър изследвания” липсата на направления за прегледи при специалисти е драстична несправедливост и явна пряка дискриминация.

„До месец ще сме готови със събирането на подписите и жалбата ще бъде регистрирана”, каза адвокат Милена Кадиева от „Български център за джендър изследвания”. Тя уточни, че формулярите за присъединяване към колективната жалба ще бъдат разпространени в пловдивските поликлиники, като хората, които се чувстват засегнати, ще имат възможност да се включат.

Колективната жалба ще бъде внесена в генералния секретариат на Европейската комисия и в едномесечен срок трябва да се получи отговор дали ще се образува съдебно производство срещу държавата.

Милена Кадиева посочи, че европейските експерти ще извършват проверки у нас. Те  ще поддържат връзка с Министерски съвет, за да се установи дали държавата ще съумее да се справи с проблема. Ако това не се случи, ЕК ще сезира съда в Люксембург. На България ще бъдат наложени санкции, ако се установят нарушения.

„Над 3000 пациенти са се подписали само в едно от ДКЦ-тата в Пловдив заради това, че са изчерпани направленията и трябва да заплащат медицинските услуги, въпреки че се осигуряват. Това е факт в 90% от поликлиниките в областния град”, каза Константин Стефанов от асоциация „Активните потребители”.

Коментари