Публикация

Начинът, по който се представя разследването в ИАМО, уронва авторитета на цялото лекарско съсловие

Официална позиция на БЛС във връзка с текущото разследвана на Прокуратурата на Изпълнителна агенция "Медицински одит"


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

За пореден път, през последните дни, ставаме свидетели на публично изнесена информация за разследване в здравния сектор, която вместо да представя в конкретика факти за вина, е поднесена по начин, по който уронва авторитета на цялото лекарско съсловие. Във връзка с разследване, което Прокуратурата поде за проследяване дейността на ИАМО в последната година, в публичното пространство започнаха да се тиражират коментари, които създават чувство на съсловна вина, без тя да е подплатена с ясна доказателствена конкретика. Поднасянето на информация пред обществото, по начин, по който се уронва престижа на медицинската професия в нейната цялост и представителност, компрометира целия диагностично-лечебен процес, създава предпоставки за грешки и агресия у пациенти, което нарушава целостта на здравната система и е в ущърб на всички хора, лекари и пациенти.

 

Български лекарски съюз, в качеството си на най-голяма съсловна организация, държи да подчертае, че винаги е бил готов да съдейства на разследващите органи за проверки в сектора, защото своевременното разрешаване на казуси в системата и изясняването на конкретна вина,  е в полза на цялото медицинско съсловие, както и на цялото общество.

 

 

С уважение,

Д-р Иван Маджаров

Председател на УС на БЛС

 

 

Коментари

Анонимен
20 юни 2018 10:18

Ами явно всички искат да оправдаят неудачите на родната медицина с медицинските кадри. Предлагам да обвиним всички лекари и сестри за престъпленията които извършват всеки ден и да ги тикнем в затвора. За мен е престъпление и обида като лекар да работя интензивен труд в мизерна работна среда за жълти стотинки. Най-виновни за мен са работниците в болницата във Враца които въпреки че не бяха получавали заплатите си, не прекратиха дейност. Това уважаеми юристи е престъпление и следва да бъде наказано според вашите закони.

Анонимен
20 юни 2018 12:37

Карегорично ви подкрепям в това мнение, колега! Изкараха ни най-големите престъпници. Само изисквания към нас, а като стане дума за по-добри условия на труд и нормално заплащане - нищо!