Публикация

Учени от 7 страни обсъдиха новостите в медицинската онкология

Учени от 7 страни обсъдиха новостите в медицинската онкология

Председателят на БАМО проф. Константа Тимчева откри VI конференция на асоциацията в компанията на столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова


Изтъкнати онколози от 7 държави в продължение на 3 дни дискутираха най-новото в света на медицинската онкология в София. От 15 до 17 юни 2018 г. VI научна конференция на Българската асоциация по медицинска откология (БАМО) събра учени от Италия, Франция, Португалия, Израел, Гърция, Австрия и България, които обсъдиха последните актуалните съобщения от току-що приключилата годишна среща на Американската асоциация по медицинска онкология (ASCO) в Чикаго.

"Постиженията в онкологията наистина са големи, стремим се непрекъснато да бъдем полезни на пациентите", заяви проф. Тимчева. 

Като един от най-значимите моменти за годината тя открои второто издание на учебника по медицинска онкология.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна значимостта на факта, че форумът е фокусиран върху младите специалисти. Тя сподели, че

Столична община продължава да работи активно върху профилактиката и тази година за скрининг на рак на млечната жлеза са отделени 350 хил. лв. 

"Столична община е първата в България, която поде подобна инициатива и от 2015 г. досега в рамките на програмата са прегледани 16 361 жени, работещи в общинското здравеопазване, образование, транспортн и социална сфера - каза тя. -  105 от тях са  с установени находки, 29 са с карцином на млечвата жлеза, а при 12 карциномът е хистологично доказан."

От тази година, за да няма дискриминация по пол, програмата ще бъде разширена със скриниг за рак на простата при мъжете в същите професионални сфери, като се страртира с транспорта. 

Д-р Даниела Дариткова пожера на онколозите да получат благодарност за усилията си в полза на българските пациенти и изкъкна колко е важно да им бъдат създавани все по-добри усилия за работа.

По време на форума бяха представена новата инициатива на Европейската комисия за рака на гърдата,

първата авангардна биологична терапия за лечение на саркоми на меките тъкани, споделен бе напредъкът в радиохирургията, постиженията в лечението на меланом, ролята на имунотерапията в лечението на туморите на главата и шията. Във фокуса бяха новите препарати в лечебния алгоритър на плоскоклетъчния белодробен карцином, солидните тумори, темата за бременност след химиотерапия  и др. 

 

Лиляна ФИЛИПОВА

 

Коментари