Публикация

Недоволство в болница „Св. Георги” в Пловдив


Продължава напрежението в пловдивската Университетска болница „Свети Георги”, където 1600 медици вече са се включили в подписката срещу системното забавяне на заплатите и недофинансирането на дейностите, съобщи председателят на КНСБ в болницата доц. Георги Хаджигеоргиев.

Вчера близо 300 лекари и медицински сестри взеха участие в протестния митинг, организиран от КНСБ и поискаха заработените заплати да се изплатят изцяло, а не само 30% от тях. Те изпратиха декларация до министерствата на финансите и на здравеопазването, до здравната каса, в която излагат исканията си и настояват за гаранции, че своеволията с парите на касата ще престанат.

„Вече близо половин година някои редовно бави плащанията и финансирането на извършената лечебна дейност на болницата. Така се обричат пациентите, защото няма налични пари, които да покриват купуването на медикаменти, консумативи и да се обезпечава нормалната работа в клиниките”, заяви доц. Хаджигеоргиев и предупреди, че ако плащанията не се нормализират, протестите ще продължат.

Синдикалният лидер съобщи и за предстоящи съкращения в здравното заведение, които не са обсъждани със социалните партньори. Според него ръководството има намерение  да намали с 50% работещите в администрацията и с 15% болничния персонал, като това е станало ясно в края на миналата седмица, след като са уведомили за протестните действия.

„В болницата ще има оптимизация на персонала, но няма да има съкращения на лекари или сестри”, каза пред журналисти икономическият директор инж. Минко Минков.

Той подчерта, че дори да се стигне до съкращения, те ще засегнат административните и стопанските структури. По думите му системното забавяне на плащанията от НЗОК е причината за закъснелите заплати, но ръководството на болницата не може еднолично да реши проблема.

„Към момента се прави всичко възможно въпреки кризата да се дават поне част от парите на лекарите и останалия персонал”, обясни инж. Минков.

Коментари