Публикация

Днес не се пуши на закрити обществени места


Днес е единственият ден, в който важи пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, приета от предишното правителство с промени в Закона за здравето.

През миналия месец обаче 41-ото Народно събрание реши от 2 юни да се либерализира ограничението.

Според измененията тютюнопушенето ще се допуска по изключение в обособени за това места в ресторантите, баровете и кафенетата, както и в сградите на жп гарите, летищата, морските гари и автогари. Когато заведението за хранене и развлечение е с площ по-малка от 50 кв. метра, собственикът има право да избере дали в цялото заведение да се пуши, или не.

В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска пушене без обособяване на самостоятелни помещения.

На децата до 18 години беше забранено да посещават нощни заведения и дискотеки, в които е позволено пушенето след 22:00 часа, а също така и кафенетата за пушачи.

На работното място работодателите могат да определят със заповед специално обособени самостоятелни помещения, предназначени само за пушене.

Основният мотив за либерализиране на забраната за пушене на закрити обществени места беше тази, че мярката ще се отрази пагубно върху бизнеса, особено сега в кризата.

Поправките, приети от парламента, ще влязат в сила едва след публикуването им в „Държавен вестник”.

Коментари