Публикация

18 хил. българи умират годишно заради мръсен въздух

18 хил. българи умират годишно заради мръсен въздух

Експерти искат повече станции за мониторинг


Статистиката показва, че в световен мащаб случаите на преждевременна смърт, към които отношение имат и високите нива на фини прахови частици във въздуха, са над 4 милиона.

В България те са около 18 000 годишно

 

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредите от фините прахови частици, организирана от Българската асоциация за закрила на пациентите. 

В този смисъл, неслучайно първичната превенция на общественото здраве е сред приоритетите на Министерството на здравеопазването. Необходимо е да се засили работата на здравните власти, а и индивидуалният ангажимент, по посока профилактика на заболяванията, причинени от замърсения въздух, изтъкна Светлана Йорданова.

 

Зам.-министърът посочи, че всяка една законова промяна трябва да стъпи върху експертен анализ и да е вследствие на постигнато съгласие между компетентните институции.

 

Мръстният въздух причина за смъртта на 18 хил. българи годишно

 

Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. Христо Хинков каза, че са установени

редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на фините прахови частици

Сред тях са белодробният рак, проблеми в развитието на плода при бременност, проблеми, свързани с функционирането на дихателната система, като внимание трябва да се обърне и на евентуална връзка между болестта Алцхаймер и мръсния въздух.

 

Експерти от НЦОЗА са изготвили

 

предложения за редуциране нивата на фини прахови частици

Те са свързани с увеличаване на станциите за мониторинг, въвеждане на по-строги регулаторни мерки чрез изготвяне на стандарти за емисиите и за строителството, контрол на съдържанията на вредни вещества в суровините. 

 

По думите на доц. Хинков изключително важни са и поведенческите мерки, а именно как всеки индивидуално да допринася за чистотата на въздуха.

 

По време на кръглата маса председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров увери, че от съсловната организация ще подкрепят усилията на компетентните институции за справяне с проблема, какъвто е и интересът на всички български граждани.

 

На дискусията присъстваха още експерти от Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и представители на лекарското съсловие.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари