Публикация

Как да познаем, че болката в корема е от камък в бъбрека

За да се отграничи бъбречната колика от остър хирургичен корем, са необходими различни изследвания при уролог


Доц. д-р Валери Марияновски, д.м. - Координатор на специализиран комплекс по урология в УМБАЛСМ „Пирогов”

 

Бъбречна колика е кризата, до която се стига, когато камъкът от бъбреците тръгне по отделителната система. Това е спешно състояние, което протича с изключително силна болка. Обикновено това симптомът, който кара пациентите да търсят помощ от уролог. Описват я като разяждаща и разкъсваща, някои я сравняват с болката при раждане.  Типични симптоми при тази криза са повръщане и изпотяване. Човек е изключително неспокоен и не може да си намери място.

Малките камъни от бъбреците болят повече

 

Болката е силна тогава, когато камъкът започне се движи и тръгне от бъбрека по пикочо-отделителната система. Парадоксалното е, че много големи конкременти могат да предизвикат по-малко страдание, тъй като са възпрепятствани пространствено и не се движат. От друга страна,

съвсем малки камъни – колкото оризово зърно,

могат да бъдат причина за сериозна болка.

За да сме сигурни, че става дума за бъбречна колика, а не за остър хирургичен корем например, необходимо е да се направи широка диференциална диагноза.

 

За всеки един симптом е важно да се извършат минимум базови изследвания. Болката може да отмине, но да останат сериозни последствия. В най-драстичните случаи бъбрекът може да спре да работи. При наличен камък и трайно запушване може да се стигне до фатално увреждане - хронична или остра бъбречна недостатъчност.

 

Ехографията е много надежден метод, когато камъкът е в бъбрека. Ако се намира в пикочопровода, ще видим запушването в бъбрека, което се получава в голям процент от случаите – задръжката на урина косвено говори, че нещо запушва бъбрека. 

За доизясняване на картината, понякога се правят рентгенови снимки. Проблемът е, че половината от камъните са рентген негативни. Ако съмненията останат, може да се продължи с компютърна томография, която вижда всички камъни, независимо от състава им.

 

Необходимо е да се направи и изследване на обикновена урина. Ако има проблем, в нея би имало повече еритроцити. Това се дължи на разкъсването на лигавицата на уретера или на бъбрека.

 

Физикалният преглед също е съществен елемент от диагностичния процес. Целта е да се установи местоположението на болката – в кръста, в лявата или дясна коремна половина. По болката не можем да установим къде е камъкът, защото тя се разпространява. Възможно е човек да има камък в уретера, а да го болят тестисите, или болката да минава надолу към бедрото.

 

Лечение на бъбречна колика

При по-леките случаи, ако общопрактикуващият лекар е сигурен, че става дума бъбречна колика, лечението може да е симптоматично  - със спазмолитици. Когато обаче имаме ясно изразена болка, пациентите би трябвало да бъдат насочвани към уролог. 

 

Ние също можем да предложим изчаквателен период, т.е. организмът сам да се справи с конкремента. При спонтанното елиминиране можем да дадем медикаменти, които отпускат мускулатурата или подобряват лубрикацията на уретера, като улесняват елиминирането на камъните.

 

Такъв препарат е Реналит, който има също така противооточно и противовъзпалително действие. Това е т. нар. медикаментозна експулсираща терапия, която сме склонни да прилагаме при камъни с големина до 5-6 мм, с определени обем и форма. Разбира се, виждали сме елиминиране на камъни с много големи размери. В същото време сме оперирали при малки конкременти с размери 3-4 мм.

 

Движейки се по уретера, ако застанат някъде по обхода на пичокопровода, те предизвикват възпаление, лигавицата отича, камъкът се „вкопава” и не може да бъде изхвърлен по естествен път. Тогава се налага интервенция. 

 

 

 

 

Има различни видове конкременти. Някои се образуват само веднъж в живота и не са опасни. В други случаи обаче се стига до рецидиви и вече говорим за бъбречно-каменна болест. Тогава се изисква профилактика и прием на медикаменти, които да предотвратят повторното образуване.

След като камъкът бъде елиминиран, трябва да се направи изследване на неговия състав. Това обуславя и по-нататъшната диета на пациента. Основната препоръка е приемът на голямо количество течности – вода и билкови чайове. Целта е да подържаме урината като ненаситен разтвор, за да не създаваме условия за кристализиране. Някои препарати също се включват успешно в комплексаната профилактика на бъбречно-каменната болест. Така например, след литотрипсия Реналит помага да изчистване на останали песъчинки, които могат да се превърнат в ядро на бъдещ камък.

Коментари

Иван Йончев
4 юли 2018 19:06

Благодаря за добрата информация.Стилна, точна  и  ясна.