Публикация

Гъбички по ноктите - по-чести са при диабет и артрит 

Гъбички по ноктите - по-чести са при диабет и артрит 

Удебелен, жълт или ронлив нокът налага консултация с дерматолог 


Интервю с д-р Антонина Чапанова, специалист по кожни и венерически болести и естетична дерматология, УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив

Д-р Чапанова, бихте ли пояснили как изглеждат ноктите, засегнати от гъбична инфекция? 

Ноктите при гъбична инфекция са доста дистрофични, с неприятен външен вид и променен цвят (с жълт или зелен оттенък). На места може да има удебеляване на нокътната плочка. Това клинически се изразява с натрупване на материя в дисталната част на нокътя (върхът на пръста, крайната част на нокътната плочка), която непрекъснато се рони. 

Д-р Антонина Чапанова, дерматолог
      Д-р Антонина Чапанова

 

Друг клиничен вид на микозата е с отлепване на нокътната плочка, която на места изглежда като куха. 

 

Съществува и т. нар. бяла онихомикоза. Върху нокътя се появяват бели петна, след което той става чуплив. Причинител на това състояние е вид кандида или плесени от околната среда. Те могат да попаднат в нокътя, който предварително е разрехавен поради друга причина – триене в обувки, хронично нараняване при някакъв вид дейност или работа.

 

 

По ноктите на ръцете също се наблюдават подобни изменения. Там по-често присъства видът кандида. При заразяване нокътната плочка губи своята гладкост, появяват се бели петна, натрупва се материя под нея, която я разрушава. 

Сърбежът ли е най-честият симптом?

Не. Сърбежът при ноктите не присъства. Има го в околната кожа (най-често в пространството между пръстите на краката), която вторично се заразява от микозата. 

 

 

​Гъбички по ноктите - как да ги познаем

 

В много случаи се наблюдава болка в околонокътния вал, който отреагира с възпаление, зачервяване, мацерация (размекване) на кожата.

 

Основното, което прави впечатление на пациента, е видът на ноктите. При промяна човек трябва да се обърне към дерматолог. В микологична лаборатория може да се изследва дали има гъбична инфекция, или само деструкция на нокътната плочка, породена от травма или друго заболяване.

При кои болести може да настъпи промяна в ноктите?

Няколко са заболяванията в дерматологията, които могат да доведат до дeструкция на нокътната плочка, до хипертрофия (удебеляване), изтъняване. Tова са псориазис, лихен, склеродермия и много други.

А общи заболявания могат ли да увредят нокътната плочка и да станат причина за по-често заразяване с гъбички?

Да. На първо място това е диабетът като ендокринно и много разпространено заболяване. Диабетичните нокти често са контаминирани с гъбички. Самото заболяване създава по-кисела среда върху кожата и ноктите. Те се разрушават и оттам вече с пребиваването в среда, където може да има гъбички, заразяването става лесно.

 

 

Хората с диабет по-застрашени от гъбички по ноктите

 

Други заболявания, при които може да има промени в нокътната плочка и там допълнително да присъстват гъбички, са: 
- костно-ставни болести;
- псориатични артрити;
- ревматоидни артрити.

Защо е важно да се лекуват гъбичките по ноктите? Много хора продължават да мислят, че те са естетичен проблем.

Разранената нокътна плочка служи като резервоар за микоза. Това е заболяване, което може да засегне доста голяма част от кожата на долните крайници, стъпалата, подбедриците, да се разпространи по цялото тяло. Важно е да се знае, че ако не се лекува, има риск от усложнения. 

 

Засегнатите от гъбичките кожа или нокти са входна врата за развитие на допълнителна инфекция. Там може да попадне стрептокок, стафилокок, да причини еризипел (червен вятър). 

 

Рискът е много по-голям през летните месеци, когато хората ходят с отворени обувки или боси. В почвата има много бактерии, а нарушената цялост на ноктите и кожата благоприятства навлизането на микробен вид. Стига се до инфекция, която протича доста тежко.

 

Гъбички по краката - профилактика

Кои фактори може да провокират появата на гъбична инфекция по ноктите и краката? Кои хора са най-уязвими?

Факторите са външни и вътрешни (ендокринни).
•    външни 
Заразяването с гъбички става при посещение на места, където има много хора, и се ходи бос – във фитнеса, до басейни, морски плажове. Носенето на по-затворени обувки в топлото време също крие рискове. Влажната и топла среда благоприятства развитието на микозата.

По принцип гъбичката обитава околната среда и си търси условия за развитие. 

 

•    вътрешни
Тук се отнасят заболяванията, които човек има, предразполагащи ноктите към някакъв вид разрушаване.

Защо краката са по-често засегнати, отколкото ръцете?

Най-често дерматофитите (вид гъбички) присъстват във външната среда, в почвата, в помещенията, в които има повече хора, около басейните.

 

Другият вид гъбички – кандида – е нормален обитател на нашата кожа, но е в много малко количество. Може да получи разпространение, по-голямо от това, което не причинява заболяване, когато кожата и ноктите са в контакт с водна среда. Това е характерно за хора, които работят в обществени кухни, домакини, чиято ежедневна дейност е свързана с мокрене. Тогава гъбичката може да се посели в нокътя и да причини изменения (най-често бяла онохомикоза), отлепяне на плочката. В тези случаи ръцете са по-засегнати. 

 

При децата микозата много по-често засяга ноктите на крачетата. При коксаки инфекция обаче (наречена синдром ръка-крак-уста) може да обхване и горните крайници. 

 

Децата също може да бъдат засегнати от гъбички по ноктите

Какво е лечението и колко дълго продължава то?

Лечението на ноктите е външно и вътрешно. Смята се, че когато нокътната плочка е заразена повече от 2/3, е задължително прилагането на вътрешна терапия – с лекарства. Използват се противогъбични препарати, които се вземат по различни схеми – по 3 месеца при микоза на ноктите на краката, а 2 месеца, когато са заразени ноктите на ръцете. 
Когато има по-малко засягане на нокътната плочка, могат да се ползват локални средства и да се постигне добро повлияване и излекуване.

Имате ли опит с такива локални средства?

Да, имам. На пазара в момента се предлага „Фунги клиър“. Това е разтвор (лак), който е много ефикасен по отношение на онихомикозата. Третира гъбичките, подобрява външния вид на ноктите, като същевременно предпазва от ново инфектиране. 
Приложението му е лесно - нанася се два пъти дневно върху нокътната плочка (сутрин и вечер). Най-малко 7-8 часа ноктите не бива да се мокрят, за да може разтворът да подейства. 

 

Това лечение е доста удобно, не цапа, не замърсява чорапите. Продължителността на употреба е до израстване на здрав нокът и падане на увредената част. Резултатите са видими още на втората седмица. След този период външният вид на ноктите и целостта им се подобрява, те стават по-гладки.

 

Това се дължи на механизма на действие на съставките. „Фунги клиър“ съдържа уреа и млечна киселина, които имат кератолитичен ефект, излющват увредената част на нокътя.
Комбинираният състав на продукта действа като механичен филм, образувайки бариера и изолирайки по този начин нокътя от външни агресори. Поддържа кисело pH на нокътя и подпомага за контролиране на микросредата в него. 

 

 

Фунги клиър е ефеикасен срещу гъбички на ноктите

 

 

Как да се избегнат рецидивите? Трябва ли да се третират и обувките с цел предпазване от повторно заразяване?

Третирането на обувките е доста относително, защото не всички разтвори могат да повлияят гъбичките. Добре действат формалиновите разтвори, но те могат да развалят кожата, изобщо вида на обувката. За да няма рецидиви, най-добре е тези обувки, които са носени по-дълго, особено на босо, след приключването на лечението да бъдат заменени.
В миналото се препоръчваше обувките, които са нови, хубави и скъпи, за известно време да се поставят в кашон или торба и да се дезинфектират с формалинови пари. За да има някакъв ефект, обувките трябва да стоят затворени 2 седмици.

 

Протективно може да се ползва „Фунги спрей“. Той е предназначен за превенция на разпространението на гъбични инфекции по краката. В този сезон е приятен за употреба, защото създава усещане за свежест и мекота на кожата.

Какви са методите за профилактика?

За профилактика освен „Фунги клиър“ и „Фунги спрей“, препоръчвам долните крайници да се проветряват, добре да се измиват и подсушават. Тези участници от ноктите, които са засегнати, трябва да се изрязват.

 

Добре е ноктите да се лакират с предпазващи лакове, а не с декоративни, защото те са доста увреждащи. Винаги трябва да се ходи с обувки и чехли, особено край басейните и морските плажове, където гъбичките са по-разпространени.

 

Гъбички по ноктите - как да се предпазим?

 

 

Важно е хората да наблюдават промените по собствената си кожа и в частност по ноктите, които са част от нея.

 

Тъй като нокътната плочка не е пропусклива към медикаменти, много от тях не действат. Когато ноктите са леко засегнати, както споменах вече, помагат локални средства, не се налага да се пият лекарства. Ако инфекцията напредне, тогава лечението е дълго - най-малко 3 месеца, като приемът на медикаменти е задължителен. Тогава обаче трябва да се вземе предвид общото здравословно състояние на пациента и дали терапията срещу гъбички няма да има известни противопоказания. 

 

Така, че всяка профилактика трябва да дойде навреме, да се преглеждат и лекуват и малките промени, които настъпват в ноктите.

Коментари