Гъбички по ноктите

212 Последователи

Гъбичките по ноктите (онихомикозата) са хронично, бавно протичащо заболяване, което е широко разпространено – засяга около 15% от населението. При него нокътните плочки променят вида си и се деформират. Обикновено инфекцията тръгва от един нокът и постепенно обхваща и останалите, като може да засегне и съседни тъкани. Гъбичките може да поразят както ноктите на ръцете, така и тези на стъпалата. Лечението е трудно, рецидивите са доста чести.

От какво се причиняват?

Гъбичните инфекции по ноктите обикновено се причиняват от микроорганизми - дерматофити, дрожди и плесени, които паразитират върху ноктите на краката и ръцете. Размножават се чрез спори, които могат да бъдат разнесени освен чрез директен контакт, също и с въздуха, почвата, водата.

Гъбички по ноктите - от какво се причиняват


Човек може да се зарази навсякъде, гъбичките намират благоприятна среда там, където е влажно и топло – около басейни, сауни, фитнес зали, обществени бани. В кожата на обувките останат жизнеспособни с години!

Кои хора са най-застрашени?

  • тези, които страдат от повишено изпотяване;
  • тези с лоша хигиена;
  • които ходят боси около водни басейни, в СПА центрове, фитнес зали, обществени бани;
  • които носят затворени обувки и в топлите летни дни – спортисти, полицаи;

Гъбички по ноктите - кой е застрашен

  • тези, които носят неудобни и тесни обувки;
  • които работят във влажна среда;
  • които са над 60-годишна възраст – защото растежът на ноктите с възрастта се забавя.

Някои заболявания също могат да увредят нокътната плочка

С гъбички често са контаминирани ноктите на хората, които страдат от диабет. Самото заболяване създава по-кисела среда върху кожата и ноктите. Те се разрушават и оттам вече с пребиваването в среда, където може да има гъбички, заразяването става лесно.


Промени в нокътната плочка и присъствие на гъбички може да има и при синдром на Рейно, имунен дефицит, периферна съдова недостатъчност, псориазис, лихен, склеродермия.


Отношение също така имат фамилната обремененост и широкото приложение на антибиотици и кортикостероиди.

Най-често инфектирането става, когато :

  • се използват обувки, чехли на болен човек;
  • се носят чорапи от изкуствена материя;
  • се ходи бос около басейни, във фитнес зали, СПА центрове.

 

Гъбичките бързо се размножават под лака за нокти

Ноктите са рогови образувания, които предпазват върха на пръстите. Те са съставени от плътен строй епидермални клетки, изпълнени с устойчив твърд протеин (кератин). Гладките, блестящи с равномерен цвят и розов оттенък нокти са признак за добро здраве. Състоянието им се влияе от множество фактори – метаболизъм, хранителни навици, метеорологични условия и не на последно място козметични процедури, на които биват подлагани.

Гъбичките бързо се размножават под лака за нокти


Лакирането на ноктите е изключително популярна практика, която крие рискове, предупреждава д-р Радостина Станева, специалист по кожни и венерически болести.

Видът лак, който се нанася, както и времето, за което той остава върху ноктите, са от основно значение. Всички марки на пазара съдържат засъхващи химични вещества. Те не само запечатват нокътната повърхност, но и създават благоприятна среда за гъбични инфекции, изтъкна д-р Станева.

 

Гел лакът позволява на жените да имат перфектен маникюр, без да посещават салоните на всеки няколко дни. Нокътната плочка обаче остава запечатана за седмици.
Вредно е изпичането, проблем могат да създадат субстанциите, с които се отстраняват различните оцветяващи и полиращи материали. Има много случаи на гъбични инфекции и други промени по ноктите точно след поставянето на такъв вид лак, поясни дерматологът.

 

Д-р Станева допълни, че когато моменти в битовата (ползването на препарати) или професионалната среда (непрекъснато мокрене на крайниците, постоянно носене на затворени обувки, микротравми), се съчетаят с промени в здравословното състояние, когато се пият безразборно и дълго време антибиотици или човек е на имуносупресивна терапия - това предразполага към гъбични инфекции. Ако тогава нокътната плочка е запечатана с лак, гъбичната инфекция започва много бързо да се разпространява.

 

И честото лакиране уврежда ноктите. Затова е добре те да бъдат оставени „да дишат“ – поне 2-3 дни в месеца върху тях да не се нанася нищо друго, освен натурални подхранващи продукти.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ГЪБИЧКИТЕ ПО НОКТИТЕ (ВИДЕО)


Д-р Станева отправи съвет към жените: внимателно да избират салоните за красота – препоръчителни са местата с добра хигиена, където инструментите за маникюр и педикюр се стерилизират, тъй като рискът от заразяване с гъбички е реален.

Как да разберем дали имаме гъбички по ноктите

Ноктите при гъбична инфекция са с неприятен външен вид и променен цвят (вместо прозрачни, те са с жълт, зелен, кафяв, черен оттенък). На места нокътната плочка може да е удебелена, нацепена. Възможно е да се появят по нея бели петна, тя да стане куха или да се отлепи. При натиск може да се почувства болка.

Какви видове онихомикоза има и как да ги разпознаем?

Онихомикозата може да засегне различни части на нокътя – матрикса, ложето, плочката.

В зависимост от начина на развитие на инфекция има няколко клинични форми на заболяването, обобщава д-р Станева:

 

  • Дистална латерална субунгвална онихомикоза

Наблюдава се субунгвална хиперкератоза и онихолиза (падане на нокътя), която обикновено е жълто-бяла на цвят.

Онихомикоза (гъбички по ноктите) - видове

 

  • Еndonyx онихомикоза - налице са промени в цвета на нокътната плочка, без данни за хиперкератоза;
  • Бяла повърхностна онихомикоза – наблюдават се бели, груби, ограничени участъци на ноктите на палците на краката;
  • Проксимална субунгвална онихомикоза – има бели петна на нокътната плочка, които се движат дистално с растежа на ноктите. Обикновено се свързва с периунгвално възпаление (оток в околонокътния ръб);
  •  Kандида онихомикоза - свързана с хронична, кожно-лигавична кандидоза или имуносупресия. Среща се при хора, чиито имунитет е доста потиснат по различни причини. Засегнати са няколко или всички нокти. Те са чупливи, жълтеникави, хипертрофични, с изразено периунгвално възпаление.

Проблемът не е само козметичен

Разранената нокътна плочка служи като резервоар за микоза. Това е заболяване, което може да засегне доста голяма част от кожата на долните крайници, стъпалата, подбедриците, да се разпространи по цялото тяло. Важно е да се знае, че ако не се лекува, има риск от усложнения, уточнява д-р Антонина Чапанова, специалист по кожни и венерически болести и естетична дерматология, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив.

 

По думите й засегнатите от гъбичките кожа или нокти са входна врата за развитие на допълнителна инфекция. Там може да попадне стрептокок, стафилокок, да причини еризипел (червен вятър).
Рискът е много по-голям през летните месеци, когато хората ходят с отворени обувки или боси.

Гъбичките по ноктите не са само козметичен проблем

 

В почвата има много бактерии, а нарушената цялост на ноктите и кожата благоприятства навлизането на микробен вид. Стига се до инфекция, която протича доста тежко, предупреждава д-р Чапанова.

Има ли възраст, пощадена от гъбичките

И жените, и мъжете са еднакво засегнати. Дамите обаче обръщат повече внимание на външния си вид и по-често търсят консултация със специалист.

 

Могат ли да се инфектират детските нокти? Тук мненията на специалистите не съвпадат.

 

Д-р Станева споделя, че много често в кабинета й родители водят децата си, обезпокоени от външния вид на техните нокти.

 

„Много рядко обаче онихомикоза се потвърждава при малките пациенти – при тях се срещат много гъбични инфекции, но те са най-често по кожата. Обикновено до 3-годишна възраст ноктите не са добре оформени, често са нагънати, понякога - нацепени. Гладка нокътна плочка се оформя след тази възраст“, пояснява дерматологът.

Гъбички по ноктите могат да засегнат и децата

На противоположно мнение е дерматологът д-р Димитър Радовенски. Той изтъква, че инфекцията се среща и при децата.

„В последните 5-6 години наблюдавам това доста често. Засегнати са много малки деца, под 1 година. Причината най-вероятно е потиснат имунен отговор, лошо хранене, лоша екологична среда, особено в големите градове“, уточни д-р Радовенски.

Как се диагностицира заболяването?

В микологична лаборатория може да се изследва дали има гъбична инфекция, или само деструкция на нокътната плочка, породена от травма или друго заболяване.
Диагностицирането на онихомикозата не е трудно. То включва задължително:

 

  • клиничен преглед от специалист дерматолог;
  • директна микроскопия с 10-30% калиева основа за установяване на гъбни хифи в нокътния материал;
  • културелна диагностика върху среда на Сабуро за идентифициране на гъбичния причинител.

Гъбички по ноктите - как се диагностицират

Какво е лечението и колко дълго продължава то?

Колкото по-рано започне терапията, толкова по-добре. Важно е обаче човек да прояви търпение и постоянство, за да се пребори успешно със заболяването.

Лечението на ноктите е външно и вътрешно. Смята се, че когато нокътната плочка е заразена повече от 2/3, е задължително прилагането на вътрешна терапия – с лекарства. Използват се противогъбични препарати, които се вземат по различни схеми – по 3 месеца при микоза на ноктите на краката, а 2 месеца, когато са заразени ноктите на ръцете, поясни д-р Чапанова.

 

Когато нокътната плочка е засегната в по-малка степен, могат да се ползват локални средства - кремове, гелове, спрейове и лакове, и да се постигне добро повлияване и излекуване.

Терапия с локални средства

Приложението на локалните следства е лесно - нанасят се два пъти дневно върху нокътната плочка (сутрин и вечер). Най-малко 7-8 часа ноктите не бива да се мокрят, за да може разтворът да подейства.


Продължителността на употреба е до израстване на здрав нокът и падане на увредената част. Резултатите са видими още на втората седмица. След този период външният вид на ноктите и целостта им се подобрява, те стават по-гладки.

Гъбички по ноктите - лечение

 

 

За лечение на гъбичките се използват още:

 

  • хирургични методи;
  • лазерна терапия;
  • озонова терапия;
  • сребърни наночастици;
  • есенциални масла.

Домашно лечение

В борбата с гъбичките могат да бъдат включени също билки, масла и други естествени вещества.

Лечение със сода за хляб

В къщата не може без сода за хляб, тя се използва и като почистващо средство. С нейна помощ може да се отървете от гъбички по ноктите на краката и ръцете. Смята се, че тя пречи на развитието им, алкализира благоприятната за тях кисела среда.

Лечение на гъбички по ноктите със сода


Опитайте се да направите паста от вода и сода и намажете с нея ноктите си, оставете да действа 10-ина минути и я отстранете. Повторете това няколко пъти на ден, докато гъбичката се изчистят.

Лечение с оцет

Въпреки че към днешна дата не съществуват клинични доказателства, има данни, че оцетът е ефективно средство за лечение на гъбички на ноктите.
Може да нанесе оцет директно върху засегнатите нокти или да накиснете пръстите в купа с топла вода, смесена с оцет (съотношение 2:1).

Лечение с масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е известно със своите антибактериални, противовирусни, противогъбични и имуностимулиращи свойства. Може да капнете директно върху засегнатия нокът 2-3 капки от маслото. Разтрийте добре. Процедурата се повтаря два пъти дневно до отзвучаване на симптомите.

Лечение на гъбички по ноктите с масло от чаено дърво


Лечение с йод

При леко протичаща онихомикоза (повърхностна) приложението на йод може да повлияе положително. Сутрин и вечер - след измиване и подсушаване на крайниците, поставяйте по капка йод върху засегнатия нокът. Първоначално може да почувствате щипане, парене и болка. Курсът продължава 10 дни. Ако йодирането на ноктите не даде резултат, обърнете се към дерматолог за назначаване на специфична антимикотична терапия.

Лечение със сребърна вода

Освен че засилва имунитета и има антибактериални и противовирусни свойства, сребърната вода е ефективна и при онихомикоза. Напоете тампон със сребърен разтвор и намажете засегнатите нокти (два пъти дневно).

Лечение с чесън

Чесънът е наричан „суперхрана“. Широко използван е при редица заболявания и състояния – грип, настинка, болки в гърба, зъбобол, високо кръвно. Понижава кръвната захар, добро профилактично средство е и при атеросклероза.

Лечение на гъбички по ноктите с чесън


Действа благотворно и при гъбични инфекции. Можете да направите мехлем от две скълцани скилидки чесън и краве масло. Нанесете сместа върху инфектираните нокти. След 10-ина минути изплакнете обилно с вода. Повтаряйте процедурата всеки ден, докато проблемът отшуми.

Лечение с мед

Всеизвестен факт е, че медът помага при болно гърло. Но знаете ли, че той е ефективен и при гъбички по ноктите. Може да нанесете захаросан мед върху инфектираните нокти вечер и да ги завиете с найлон. На сутринта изплакнете обилно стъпалата и ноктите с чиста вода. Процедурата се повтаря всяка вечер в продължение на две седмици.
Избягване на рецидивите

Профилактика и избягване на рецидивите

Добре е :

 

  • долните крайници да се проветряват, добре да се измиват и подсушават след къпане и плуване;
  • участници от ноктите, които са засегнати, да се изрязват редовно;
  • да не се споделят нокторезачки и ножици с други хора;
  • да се носят обувки, които позволяват на краката да дишат;
  • да се носят чорапи от памучни материи и те да се сменят често;
  • предписаният курс на лечение да се спазва стриктно;
  • обувките по-често да се изсушат на слънце;

Гъбички по ноктите - профилактика

  • ноктите да се лакират с предпазващи лакове, а не с декоративни, защото те са доста увреждащи;
  • винаги да се ходи с обувки и чехли, особено край басейните и морските плажове, където гъбичките са по-разпространени;
  • след курса на лечение да не се носят старите обувки;
  • козметичните салони внимателно да се избират.

Публикации