Публикация

Кой има интерес от противопоставянето на хората с увреждания в България

Кой има интерес от противопоставянето на хората с увреждания в България

Питат организации и конкретизират посоката, в която трябва да върви реформата, както и наложителните мерки, които трябва да бъдат взети


 

 Реформи в социалната сфера у нас са крайно наложителни, но те не бива да се правят „на парче“, под натиска на определени кръгове, в интерес на малка група от засегнатите лица и за сметка на всички останали.

Зад това становище се обединиха представители на национално представителни организации на и за хора с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет на пресконференция, провела се днес, 21.06.2018г., в БТА. Те зададоха въпроса

кой има интерес от противопоставянето на хората с увреждания в България

и призоваха за повече разум, отговорност и съпричастност, когато се обсъждат мерки в тази деликатна сфера.

Повод за пресконференцията стана ескалиращото напрежение през последните дни, което доведе до оставки в МТСП, както и до груби нападки, които протестиращи майки на деца с увреждания отправиха към национално представителните организации.

Пресконференция на хората с увреждания, организации в БТА

 

Исканията на протестиращите

 

Припомняме, че на 11 април 2018 г. хора с увреждания от цялата страна излязоха на национален протест с искания за справедлива реформа в социалната сфера и мерки в посока създаването на възможности за интеграция и нормален живот. Институциите отговориха с оттеглянето на спорен проект за нормативни промени и заявиха готовност за диалог и търсене на консенсус с хората с увреждания. Дни по-късно, със сходни мотиви, на протест излязоха майки на деца с увреждания, а след два месеца исканията им се фокусираха върху приемането на проект на Закон за личната помощ, който предвижда осигуряването на лична помощ само за тясна група от хората с увреждания.

 

„Не можем да подкрепим законопроект, който е само за 77 000 от хората с увреждания, какво да кажем на останалите?“,

попита Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС.

Една справедлива и цялостна реформа би трябвало

да залага подкрепа за всяка една група от хора с трайни увреждания, вместо да отнема от едни в полза на други, изтъкнаха представители на хората с увреждания.

 

„Ние представляваме не само хората с над 90%, а всички хора с увреждания, които по официални данни са 648 685. Нека да си дадем сметка, като общество, какво означава да дадем подкрепа само на 77 хиляди от тях“,

призова Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Организациите на и за хора с увреждания обясниха, че не са против личната помощ, но държат на

комплексен подход и мерки, насочени към равни, хуманни и недискриминационни права

за тази уязвима част от обществото. Затова предлагат нормативните текстове, уреждащи личната помощ, да станат част от Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. По тях се работи в момента и имат за цел да разпишат цялостна реформа в тази сфера.

Представителите на хората с увреждания се обявиха и

срещу прибързаните оставки в Министерството на труда и социалната политика (МТСП),

които на този етап на интензивни обществени и между институционални дискусии по-скоро ще забавят, отколкото ще подпомогнат вземането на полезни решения. Те изразиха подкрепа за заместник-министър Росица Димитрова, която подаде оставка след негативните реакции по повод пътуването ѝ до Ню Йорк преди дни.

За България е чест да бъде председател на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания за периода 2017 - 2018 г., а в лицето на зам.-министър Росица Димитрова досега сме срещали диалогичност и компетентност за промяна в националната политика за хората с увреждания и прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания,

заявиха от организациите.

 

 

 

Коментари