Публикация

Габровската болница осъди НЗОК 

Габровската болница осъди НЗОК 

Касата трябва да плати надлимитна дейност в размер на близо 42 хил. лв., като и лихва


МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД в Габрово осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност за декември 2016 г.

 

Това информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

Касата трябва да изплати на болницата 41 833 лв., заедно със законната лихва, както и съдебните разноски по делото

В мотивите към решението си съдът се позовава на разпоредба в Закона за здравно осигуряване, според която осигурените имат право да получават медицинска помощ в обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и да избират лекар от лечебно заведение за първична медицинска помощ, сключило договор с РЗОК.

 

Законът дава право на здравноосигурените срещу задължителното им участие при набиране на здравните вноски да получат медицинска помощ, като изберат болничното заведение и лекуващия лекар. За да осигури това право на здравноосигурените лица,

НЗОК е длъжна да осигури бюджет, като заплати разходите за лечението на това лице, в която болница то е избрало да се лекувa

Клаузите на чл. 20, т.6 и чл. 40, ал.2 и чл. 41 от договора между МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД и НЗОК, според която касата заплаща извършената и отчетена дейност по клиничните пътеки, чиято месечна стойност не надвишава утвърдения болничен бюджет са в противоречие и изискванията на ЗЗО и предвидените в него права на здравноосигурените лица, изтъкват магистратите.

 

Осъществената болнична помощ в изпълнение на сключените между страните договори следва да бъде заплатена в изпълнения обем, включително и за надлимитните дейности, след като е извършена съобразно изискванията на сключените договори между болницата и здравната каса и е отчетена пред възложителя, който е приел отчета, се посочва в мотивите на съда.
 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари