Публикация

УМБАЛ „Александровска“ с най-модерния ехокардиограф в света

УМБАЛ „Александровска“ с най-модерния ехокардиограф в света

Апаратът е с висока разделителна способност и дава възможност за прецизна оценка на анатомията и функционалното състояние на съдовете и сърцето


Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска“ се сдоби с най-съвременния ехокардиограф, произведен до момента в света.

 

Той е мултифункционален, с възможност за 3D/4D ехография, контрастна ехография, трансезофагеална ехография (ТЕЕ), стрес ехография, висок клас доплер-сонографско изследване за анализ на кръвоносни съдове (каротидни и феморални артерии), диагностициране на аневризми в гръдната кухина, измерване на скоростите на кръвния поток и обема на съдовете. 

Новата апаратура е осигурена от МУ-София за научни цели, за обучение на младите лекари и на студентите по медицина

Наличието на 3D/4D опция означава, че апаратът е от експертен клас с висока разделителна способност и дава възможност да се извършва качествена и прецизна оценка на анатомията и функционалното състояние на съдовете и сърцето

заяви д-р Зоя Кунева, завеждащ Отделението за неинвазивна диагностика в кардиологичната клиника на „Александровска“.

 

„С него получаваме обемни триизмерни образи и проследяваме в динамика промени в клапите, структурни промени в сърдечния мускул, големина и функция на сърдечните кухини (т.нар. кинетика) и други“, поясни д-р Кунева.

 

Тя посочи, че

няма противопоказания за изследване с ултразвук

може да се прилага за ранна и точна диагностика на сърдечносъдовите заболявания,

за динамично проследяване хода на болестта, за контрол на инвазивни манипулации и за мониториране на лечението. Методът е безопасен, неинвазивен, безболезнен, няма вредно лъчение, достъпен е и на ниска цена.

Тази най-нова ултразвукова технология не замества ангиографското изследване, но ориентира до голяма степен за наличието на съдови промени в изследваната зона и за нарушения във функцията на сърдечния мускул, така че ултразвуковото изследване не може да замени на 100% инвазивното изследване, но позволява да се прецизират показанията за него, уточни д-р Кунева. 

Ехографско изследване с новия апарат се извършва на хоспитализирани болни в Клиниката по кардиология

както и по желание на гражданите, срещу заплащане по официалните тарифи на болницата. 
Видеозаписът и кадрите от него задължително се документират и архивират. 

 

Записване на тел.: 02/9230 232.

Коментари