Публикация

Тайнството на билките оживява на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна

Тайнството на билките оживява на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна

МУ-Варна със специална програма, демонстрации и беседи


Празникът на слънцето, водата и билките Еньовден ще започне във Варна на 24 юни (неделя) от 10:00 часа в Музея по история на медицината. Събитието е организирано от Медицински университет – Варна с подкрепата на фонд „Култура” на Община Варна. 

Входът за мероприятието е свободен

Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар. Това е най-дългият ден през годината и е празник на билките – лековити и магически. 24 юни е денят на лятното слънцестоене и е денят на Св. Йоан Предтеча, който е познавал лечебните възможности на растенията и оцелява в пустинята сред вълшебните природни треви. Вярва се, че всяка трева, набрана на Еньовден, е лековита.

Организаторите обещават разнообразна програма

която ще продължи до 16:00 часа. Предвидени са демонстрации, които ще разкрият тайнството на билките и приложението на лечебните растения, фолклорни танци, филми и лекции за българските традиции на Еньовден. 

 

Варненци и гостите на града ще могат да разберат от дипломирания ботаник от Факултета по фармация в МУ-Варна ас. Джени Чернева

как да се берат, сушат и съхраняват билките, как да се използват в бита, козметиката и домашната аптека

и какви лечебни продукти могат да се приготвят в домашни условия. Тайнството на билките оживява в Музея по история на медицината във Варна

 

В няколко работилници ще се проведат демонстрации и беседи на различни методи за приготвяне на лечебни билкови продукти - билкови чайове, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи. Ще бъдат демонстрирани стъпките за хербаризиране на билки и различните начини на сушене на растенията, създаване на билкови торбички против насекоми и други.

 

Тайнството на българските обичаи и традиции за празника във Варненския край ще бъдат разкрити от доц. д-р Лидия Петрова – етнолог, а MU-Vi.tv ще представи филма „Горската аптека“. 

 

За доброто настроение ще се погрижат студентите от танцовия ансамбъл на Медицински университет – Варна.

 

Вижте цялата програма на събитието в прикачения файл.

Прикачени файлове

pdf
Програма

Коментари