Публикация

7 признака, че имате проблеми с алкохола

Сигналите за пристрастяване не бива да се пренебрегват


1. Припива ви се често

Възможно е да пиете по много, без за сте алкохолик. Възможно е обаче и да пиете малко, но алкохолът да ангажира непрекъснато мислите ви. А това вече е явен признак на алкохолизма.

2. Пиете сами

Не ви е необходима нито атмосфера, нито компания, нито повод. Просто искате да пиете, което е проблем.

3. Пиете тайно 

Много зависими от алкохола пият тайно от околните, като непрекъснато ги убеждават, че употребеното количество е съвсем малко. Това е един от признаците на алкохолизма.

4. Ползвате алкохола за лекарство

Червеното вино е полезно за сърцето и кръвоносните съдове, а ракията помага срещу простудата. Прекалите ли с това „лечение“, значи сте в плен на алкохолната зависимост и се самозалъгвате. Време е да се справите с простудата и другите здравословни проблеми с препоръчваните от докторите начини.

5. Превърнали сте алкохола в традиция

Зависимостта от спиртните напитки не е само физическа, а и психическа. Пиете след работа, пиете в петък или в стресови ситуации – всичко това е стереотипно поведение. Т.е. зависимост.

6. Не ви става лошо, дори когато прекалите с алкохола

Чрез рефлекса за повръщане е защита от токсичното действие на алкохола, който организма не може да преработи. Ако този рефлекс изчезне, значи е време да спрете да пиете.

7. Имате проблеми с паметта

Не е нормално да не можете да си спомните моменти от предишната вечер. На здравите хора това не се случва. При алкохолиците обаче мозъкът престава да изпълнява важни функции. Затова вземете мерки.

 

Коментари

Анонимен
22 юни 2018 11:25

Две от седем.  :(
Явно не се старая достатъчно.