Публикация

Започва одит на пловдивската университетска болница


В пловдивската университетска болница „Св. Георги” ще бъде направен одит, съобщи здравният министър проф. Анна-Мария Борисова.

Вчера близо 300 лекари и медицински сестри от болницата проведоха протестен митинг заради неплатени заплати.

По думите на министър Боросова лечебното заведение не е управлявано добре и въпреки че е имало големи дългове, новият директор доц. Божидар Хаджиев е обявил две нови обществени поръчки.

„Що за директор е този, който, поемайки поста през есента с милиони задължения, започва да прави нови обществени поръчки”, попита проф. Борисова.

Пред Нова телевизия тя уточни, че тъй като болницата има задължения от години, ще бъде проверено как са започнали да се натрупват, как са управлявани.

Междувременно стана ясно, че д-р Нели Нешева, директор на НЗОК, е изпратила проверяващ екип в районната здравна каса в Пловдив.

Заместник-директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов и директорът на дирекция „Вътрешен одит” Христомил Иванов ще направят проверка на начина, по който районната здравноосигурителна каса е направила месечните разпределения на плащанията за болнична помощ за УМБАЛ „Св. Георги”.

Ще бъде инспектирано дали РЗОК е превела на лечебното заведение полагащите му се средства, както и дали проблемът с неизплатените възнаграждения на работещите там лекари е свързан с плащанията от касата, или е следствие от решения на ръководството на болницата. 

Проверяващите ще проследят и как ще бъдат разпределени средствата за болнична помощ за второто тримесечие на годината за всички лечебни заведения, които имат договор с РЗОК-Пловдив.

 

Коментари