Публикация

Елексирът на младостта може да расте и на клонка


Последните научни изследвания определиха храните, които трябва да се консумират всеки ден за укрепване на мускулите, за стимулиране на мозъчната дейност, за гладка кожа, за здраво сърце и кости, за силен имунитет и за предпазване от инфекции.

Бадеми

Тези зареждащи с енергия ядки понижават холестерола с растителните стероли, които съдържат, и предпазват от диабет, като понижават кръвната захар. Те са богати и на аминокиселини, които повишават нивото на тестостерона и допринасят за изграждането на мускулите.

В бадемите има много витамин Е, който предпазва от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Изследване показва, че хората, които приемат всеки ден 14 мг. витамин Е /около 20 бадема/, изгарят по-слабо, когато се излагат на ултравиолетови лъчи. Витамин Е също е антиоксидант и предпазва артериите от въздействието на опасните свободни радикали. По-ниските нива на този витамин в кръвта се свързват с отслабване на паметта и познавателната способност.

Ленено семе

Богати на протеин и фибри, тези семена предлагат и много омега-3 мастни киселини, които премахват петната и заглаждат бръчките по кожата. Проучване на британски учени показва, че кожата на пациенти, които са приемали по половин чаена лъжичка омега-3 всеки ден в продължение на 6 седмици, е станала по-чиста, свежа и хидратирана. Добавяйте смляно ленено семе към салатите, киселото мляко и зърнените закуски. 

Домати

Доматите са богати на антиоксиданта ликопен. Организмът усвоява по-лесно ликопена, когато доматите се сготвят. Установено е, че ликопенът намалява риска от рак на пикочния мехур, на белите дробове, простатата, кожата и на стомаха. Той намалява риска и от заболяване на коронарните артерии и унищожава вредните свободни радикали.

Розмарин

Изследвания с мишки показват, че карнозиновата киселина в тази билка намалява риска от инсулт с 40%. Тя предпазва мозъчните клетки от действието на свободните радикали, които влошават последствията от инсулта. Розмаринът предпазва също от дегенеративни болести като алцхаймер и забавя стареенето.

Сушени сини сливи

Те са богати на желязо и бор, които предпазват от остеопороза. Съдържат и фибрите инулин, които като се разпаднат от чревните бактерии, правят по-киселинна средата в храносмилателния тракт и така улесняват усвояването на калция.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите изделия – овесени ядки, ечемик, кафяв ориз, пълнозърнести брашна – съдържат много фибри, които успокояват възпаленията на тъканите и в същото време поддържат здравето на сърцето, дебелото черво и зареждат мозъка. В зърнените храни има въглехидрати, но тяхното отделяне се забавя от фибрите и тъй като в половин чаша от тях има 10 грама протеини, зърнените храни зареждат със „стабилна” енергия, укрепваща мускулите. Имайте предвид, че ако не са от цели зърна, тези храни имат много мазнини, които причиняват възпаления.

Кисело мляко

Процесът на ферментация предизвиква развитието на стотици милиони пробиотични организми, които подсилват броя на полезните бактерии в организма. Те още поддържат доброто състояние на храносмилателния тракт и на имунната система, а също така предпазват и от рак. Не всички кисели млека обаче са пробиотични. Купувайте такива, на чиито етикети е написано „живи и активни култури”.

Aвокадо

Богато на мононенаситени мазнини, авокадото прочиства лошия LDL холестерол. То е богато на фолиати. Съдържа и един разтворим витамин В, който допринася за понижаването на стойностите на хомоцистеина, аминокиселина, затрудняваща кръвотока по съдовете. Яжте по ¼ чаша авокадо 2 пъти в седмицата.

Орехи

Те са по-богати на полезните за сърцето омега-3 киселини от сьомгата, имат повече противовъзпалителни полифеноли от червеното вино и повече протеини от пилешкото месо. В другите ядки има по една или две от тези съставки, но не и трите наведнъж. Изяждането на 7 ореха е полезно по всяко време, особено след преумора.

Куркума

Полифенолът куркумин, който придава на куркумата жълтеникавия цвят, предпазва от рак, тумори и възпаления. Учените са открили, че тази подправка спира натрупването на амилоидни плаки в мозъка, които могат да причинят алцхаймер. Тази билка е изключително популярна в Индия и учените предполагат, че честата й употреба е причината за редките случаи на заболявания от алцхаймер в тази страна. Специалистите съветват към куркумата да се добавя черен пипер, съдържащ пиперин, който засилва хиляда пъти нейната биоактивност.   

Черен фасул

Хората, които консумират по 80 грама черен фасул на ден, намаляват риска от инфаркт с 38%, твърдят специалисти по хранене. Другите сортове фасул също се отразяват благотворно на сърцето, но нито един от тях не е толкова полезен за мозъчната функция. Зрелият фасул съдържа много важни вещества, включително протеини, здравословни мазнини, фолиати, магнезий, В витамини, калий и фибри.

Ябълки

Благодарение на кверцетинът ябълките намаляват всички видове отоци. Този флавоноид се съдържа и в червения лук. Кверцетинът намалява риска от алергии, инфаркт, алцхаймер, паркинсон, рак на простатата и на белите дробове. Най-много антиоксиданти, които действат противовъзпалително, има сортът „Червена превъзходна”.

Праз

Празът поддържа половите функции и намалява риска от рак на простатата. Той е богат на полезния за костите тиамин, рибофлавин, калций и калий, на фолиева киселина и на един В витамин, който понижава стойностите в кръвта на вредната за артериите аминокиселина хомоцистеин. Добавяйте зелената част от стръковете праз към супи, ястия и салати колкото може по-често.

Гъби

Гъбите са богати на антиоксиданта ерготионеин, който предпазва клетките от патологично разрастване и размножаване. Накратко казано, гъбите намаляват риска от рак. Препоръчителната доза е половин чаша един или два пъти седмично. При готвене добавяйте малко червено вино. В него има ресвератрол, който ще подсили укрепващия ефект на гъбите.

Смокини

Зареден с калий, манган и антиоксиданти, този плод допринася за поддържането на нормалните стойности на pH в организма, които спират патогените. Освен това фибрите в смокините намаляват инсулина и нивото на кръвна захар, от което се понижава рискът от диабет и метаболитен синдром. По-тъмните смокини са по-полезни.

Коментари