Публикация

Общопрактикуващи лекари – в протестна готовност

Общопрактикуващи лекари – в протестна готовност

Дружеството на софийските ОПЛ с отворено писмо до здравния министър


Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари продължава да е в стачна готовност. В отворено писмо до здравния министър заместник-председателят на сдружението д-р Николай Колев изтъква, на проведените протести – на 1 март и на 24 април, са били поставени част от проблемите на медиците, но по тях все още не са взети решения.

Исканията на ОПЛ

Става въпрос за намаляване на административната тежест, за възстановяване на размера на потребителската такса в рамките на 1% от минималната работна заплата, за реимбурсиране на таксата на освободените от нея лица и за отпадане на 24-часовото разположение на ОПЛ. 

 

„Единствено по последния проблем беше сформирана работна комисия, но до момента нямаме информация за някакви реални стъпки за решаване на проблема с 24-часовото разположение. По другите поставени въпроси няма никакво отношение от страна на МЗ”, пояснява д-р Колев.

 

В писмото си той изтъква, че 

заплащането в доболничната помощ е крайно незадоволително

което влошава качеството на предоставяната услуга. В същото време „за последните 10 години почти няма новоразкрити практики на общопрактикуващи лекари, а възрастта на над 90% от ОПЛ в страната е над 50 години“. 

 

Според заместник-председателя на ДСОПЛ 

в следващите 10 години семейни лекари ще липсват не само в отдалечените райони на страната, а и в София

„В тази връзка Ви уведомяваме, че запазваме протестна готовност и продължаваме да се надяваме, че в най-скоро време ще вземете отношение по всички поставени при предишните протести проблеми на среща с нас или поне в писмен отговор до управителния съвет на ДСОПЛ“, се изтъква още в писмото до министър Ананиев.

 

Текста на писмото може да видите в прикачения файл.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Прикачени файлове

pdf
Писмо

Коментари

браво!!! а дано,ама на дали.