Публикация

Младите майки имат нужда от търпение, спокойствие и повече сън


Стела Иванова е акушерка в родилното отделение на варненската болница „Света Анна” от 29 години. От година и половина се занимава основно с млечната кухня и полага усилия да убеждава родилките да кърмят децата си поне до шестия им месец. За да бъде консултант на жените обаче, тя е преминала серия от обучения на „Ла лече лига”. Тя работи по най-новите методи за обгрижване на майката и бебето, като постепенно въвежда нови правила в отделението. Така от 2 години жените и децата прекарват цялото си време заедно, освен през нощта, но и това предстои да се случи.

Стела Иванова твърди, че откакто са въведени новите изисквания децата са много по-спокойни, плачат по-малко, а оттам и родилките се чувстват по-добре и са по-самоуверени, че ще се справят с грижите, когато се приберат у дома. Разбира се, едновременно с по-добрия комфорт на жените и бебетата, МБАЛ „Св. Анна” се стреми да получи званието „Болница – приятел на бебето”.

Г-жо Иванова, успявате ли да убедите всички майки да кърмят, или има и такива, които заради суета предпочитат да хранят децата си с изкуствени млека?
Убеждаваме жените да хранят новородените само с кърма, като от рано слагаме бебетата на гърда и ги оставяме през целия ден заедно с майките. При нормално раждане се опитваме веднага да захраним детето, а при секцио – до втория час. Засега обаче при първите жени успяваме на 6-ия час, а при вторите – на следващия ден. Предоставяме на жените специални брошури, в които да прочетат колко ценна е коластрата, защото всяка втора майка при поканата ни да накърми детето си казва, че няма кърма. Но това не е така.

Хубаво е жените преди да постъпят за раждане, да са чели, да имат предварителна информация за първите месеци от живота на бебето. Разбира се, ролята на акушерките е да обясняват, но ако майките са подготвени, нещата се случват по-лесно и бързо. Често се налага да убеждаваме жените, че ще се справят със своята роля, че всичко е наред, че няма нищо по-добро за бебето от майчиното мляко. Една капчица коластра всъщност е много по-ценна от всички изкуствени млека и добавки. Повечето пациентки се вслушват в нас.

Как обаче се справяте с жените, които са изпаднали в следродилна депресия?
Ежедневно се сблъскваме с този проблем. В такъв период майките плачат почти за всяко нещо, чувстват много несигурни. Мислят, че няма да успеят да се справят с бебето, но тук отново акушерките идват на помощ и дори на моменти играят ролята на психолог. Необходим е подход към кърмачката, нежност, търпение, говорене. Преодоляването на този момент и спечелването на нейното доверие са много важни, защото тревожността след раждането, безпокойството, неувереността в собствените сили пряко се отразяват върху майчиното мляко и способността да кърми.

Трябва ли бебето да се храни под час или то само се нагажда към някакъв режим?
Между третия и четвъртия ден обясняваме на майките как да си изцеждат млякото, защото в един момент идва много кърма, пък бебето не може да я поеме цялата. През първите дни съветваме майките постоянно да кърмят децата – колкото пъти им се дояде, толкова. Може за един ден и 20 пъти да сложи бебето на гърдата за 5-10 минути, няма проблем. В следващите дни бебетата сами минават на 7-кратно хранене по простата причина, че се събуждат през 3 часа и са гладни. Когато детето си изгради такъв ритъм, се успокоява, а заедно с него и майката. Нещата са свързани. Винаги, когато бебетата плачат, майките се тревожат и не знаят какво да правят. Това е нормално.

Коя е най-честата грешка, която правят родилките?
Майките често мислят, че бебето плаче, защото не се е нахранило, което не е така. И тогава са склонни да ги прехранват. Така обаче малкото стомахче се разширява и детето плаче, защото го боли и му е тежко.

В кои случаи родилките отказват да кърмят или пък се съгласяват, но след много настояване от Ваша страна?
При жените, родили със секцио, имаме отказ от кърмене, но с повечко търпение и обясняване успяваме и тях да склоним. Така и тези жени на втория или третия ден се съгласяват да опитат. В този случай обаче освен упорството на майката, ние трябва да преодолеем и ината на бебето, тъй като то вече се е хранило от шише, което за него е по-лесно. Процесът може да се обърне, но трябва повече настойчивост от страна на жените. Накрая бебето се примирява с гърдата и всичко си идва на мястото.

Имат ли майките достатъчно информация или Вие трябва да ги учите на всичко?
Жените често си мислят, че няма да се справят, независимо, че в интернет има доста информация по въпроса. Но те не я използват. Повече се вълнуват от самия акт на раждането, без да са прочели достатъчно за нуждите на бебето непосредствено след раждането. Единици са майките, които идват подготвени. Но пък ние обясняваме достатъчно и дори на стените в стаите сме поставили информационни материали с рисунки на позите за кърмене или пък за стомахчетата на бебета, от които е видно, че се нахранват с малки количества мляко.

Какво трябва да знаят жените, когато хранят децата си?
Учим майките, че детето трябва да поеме с уста не само зърното, но цялата ореола на гърдата. В противен случай млечните жлези не могат да функционират пълноценно и бебето започва да се мъчи, да се изнервя и накрая може да не иска да суче. Особено пък ако вече е яло с шише. Ако майката не прояви търпение и упорство, детето надделява.

Педиатрите твърдят, че най-добре за детето е да се храни с майчино мляко до втората година. До каква възраст кърмят варненките?
Има майки, които наистина кърмят до 2 години, но преобладават тези, които го правят до шестия месец.

Връщат ли се майките при Вас, за да търсят съвет и помощ след изписването от болницата?
Да, често се случва майките да се връщат при акушерките. Най-често причината е, че са забравили това, което сме им говорили, докато са били тук. Но това е нормално, тъй като вече е доказано, че в състояние на следродилна депресия те не могат да се концентрират и да запомнят всичко казано. Някои жени дори стават неконтактни. В такива случаи съветвам те да спят повече. Ако трябва, няма да ходят на свиждане, а ще легнат да си починат и да се успокоят, за да са по-пълноценни в грижите за бебето, а и самите те да се възстановят от раждането. Така че спокойствието и сънят са изключително важни.

Какъв съвет бихте дали на младите майки?
Нека те да се доверяват повече на лекарите и акушерките, да се вслушват повече в нашите съвети. Ние сме заинтересовани те да са добре. Всичко, което правим и говорим, е за тяхно добро и за здравето на децата им. Ако те не ни разбират, ако са объркани, тревожни, няма проблем. Ние сме тук, за да им помогнем и никога няма да се разсърдим, ако трябва нещо да повторим. Все пак и ние сме били млади майки и на нас са ни помагали. Не на последно място призовавам жените да използват последните месеци от бременността за четене на статии в интернет и в специализираните книги.

Коментари