Диария

163 Последователи

Диарията е остър стомашен проблем, свързан с появата на воднисти изпражнения. Тя е симптом, който може да се свързва с различни състояния и заболявания. Обичайната честота на изхождане при това състояние е поне 3 и дори повече пъти на ден. Най-често, когато е временна, тя e причинeна от вируси. Възможно е също стресова ситуация или неподходяща храна да провокират стомашното разстройство. 

 

диарията е остро стомашно заболяване

 

Ако диарията продължава повече дни, или пък периодически се активира, консултацията с гастроентеролог е наложителна. Може да става дума за съвсем не безобиден проблем - хронично възпалително заболяване на червата. Състоянието може да бъде остро или хронично като причините са различни

Остра и хронична диария

Острата продължава ден или два и обикновено отшумява от само себе си. Неразположение, което продължава повече от 2 дни, обикновено е симптом на по-сериозно заболяване.

https://www.credoweb.bg/publication/137086/onlayn-test

При хроничната състоянието продължава поне 4 седмици и обикновено е симптом на системно заболяване.  Хроничното стомашно разстройство може да е непрекъснато, а може да има периоди на нормално изхождане и периоди с воднисти изпражнения.

 

Помощ при диария

Причини

Причините за остра и хронична диария са различни.

Острата е причинена от

  • инфекция с бактерии;
  • вируси;
  • паразити.

Диария по време на пътуване

Хроничната обикновено се свързва с

  • функционални разстройства като Синдром на дразнимото черво 
  • чревни заболявания като Болест на Крон.

Хранителна непоносимост, алергични реакции към определени медикаменти и странични ефекти от лекарства също могат да причинят разстройство.  

Диария по време на пътуване

обикновено поразява туристи, посещаващи развиващи се страни в Африка, Азия, Латинска Америка и карибските държави. Най-често е причинена от консумацията на храна и вода, заразени с бактерии, вируси или паразити.

На психична основа 

Стресът и притесненията оказват огромен натиск върху тялото  и хормоните ни и могат много лесно да повлияят на храносмилането ни. Установено е, че притесненията водят до стомашно-чревни проблеми, но разхлабеният стомах е доста често срещано явление – както като следствие на тревожна ситуация, така и от живот в постоянен стрес. 

Хората, които страдат от постоянна тревожност, могат да получат такова неразположение по всяко време. При някои тя се явява ежедневно, други са предразположени към нея, когато консумират храни, които организмът им по принцип обработва по-трудно.

 

Диария - кои са причините

Коя възраст е най-засегната?

Това е заболяване, което засяга всички възрастови групи. То се характеризира със сезонност, като се развива предимно през лятото. В последните години обаче все повече случаи се регистрират и през зимата, коментира д-р Васил Попов, педиатър от Пазарджик.

Макар че може да порази човек на всяка възраст, дехидратацията, причинена от остра диария, е много сериозно състояние при бебета, малки деца и възрастни хора. Екстремната форма на заболяването за тези възрасти може да е животозастрашаваща, ако не се вземат спешни мерки за овладяването й.

Симптоми на диария

Най-често срещаните симптоми включват:

 

  • Воднисти изпражнения с честота три и повече пъти за един ден;
  • Промяна в консистенцията на изпражненията спрямо обичайното (те могат да станат по-воднисти и неоформени);
  • Понякога гадене и повръщане;
  • Висока температура или треска над 38 градуса;

Разстройство - помощ

 

  • Умерени до много силни коремни болки;
  • Главоболие;
  • Липса на апетит. Бебетата и малките деца може да откажат да се хранят;
  • Може да се появи метален или горчив вкус в устата.

До какво води разстройството

Независимо от причината от продължителността , може да причини дехидратация. Това означава, че организмът губи течности и електролити заради честите воднисти изхождания. Наличието на такива изхождания е знак, че червата не могат да абсорбират водата и солите, която минават през тях, и те биват изхвърляни заедно с изпражненията.

Симптоми на дехидратация

При децата:

 

  • Засилена жажда;
  • Студена, бледа и лепнеща кожа;
  • Раздразнителни или пък сънливи;
  • Нередовно уриниране или пък урина с тъмен цвят;
  • Студени ръце и стъпала;
  • Сух език;
  • Хлътнали в орбитите очи, липса на сълзи;
  • Хлътнали скули и хлътнала фонтанела на главата;
  • При ощипване кожата стои повдигната известно време, преди да възвърне еластичността си.

При възрастни:

 

  • Засилена жажда;
  • Умора, замаяност и леко главоболие;
  • Липса на апетит;
  • Гадене;
  • Сух език;
  • Хлътнали очи;
  • Мускулни крампи;
  • Ускорено сърцебиене.

при възрастни умората и замаяността може да са предвестник на дехидратация

Вируси, които причиняват остра диария през лятото

Причинители на стомашно-чревни инфекции са основно ротавируси и кампилобактер. Възможно е заразяване също така с ентеровируси, аденовируси от група F, норовируси, някои астровируси, коронавируси и коксаки вируси. Това обясни педиатърът д-р Гинка Делиева от Kлиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Най-често те се проявяват през лятото, като поразяват както децата, така и възрастните. 

 

как се предава инфекцията

Как се предава инфекцията

Основният механизъм за предаване на инфекцията става по фекално-орален път, когато се консумират заразени храни и вода. Най-често болните са яли продукти от животински произход като месо, яйца, мляко и млечни продукти. Опасни са също така неизмитите плодове и зеленчуци. Разболяването може да стане и след докосването на различни замърсени с вируса повърхности и предмети.

Диагноза

Ако проблемът не отшуми сам за ден – два, е необходимо да се направят изследвания, за да се установи каква е причината. Проби от изпражненията се изследват в лаборатория за наличието на организми причинители. Различни лабораторни методи и образна диагностика се използват за диагностицирането на хроничните причини.

Продължителност и лечение на диарията

Като цяло, симптомите не продължават повече от 2 седмици.

Когато е причинено от ротавирусна инфекция, стомашното неразположение може да продължи от 3 до 8 дни. При норовирус  продължава 2 дни, а при бактериални инфекции стомашното възпаление може да трае от 2 до 7 дни.

 

 

Първата стъпка в лечението е възстановяването на баланса от течности и соли в организма и преодоляване на дехидратацията, съветват специалистите.

 

Макар че пиенето на вода е важно за превенция на дехидратацията, трябва да се знае, че водата не съдържа електролити. Плодовите сокове, безалкохолни напитки без кофеин и бульоните могат да помогнат на зрелия организъм да предотврати дехидратацията.

 

За децата СЗО препоръчва специален разтвор за рехидратация. След това е добре да се спазва здравословна и хранителна диета (кърмене при бебетата), които помагат за възстановяването и предотвратяват дехидратацията при продължителна диария.

Тъй като губят течности и електролити, хората чувстват тежка отпадналост. Затова основното и първо нещо в лечението е рехидратацията, приемът на достатъчно количество течности и спазването на диетичен режим, съветва д-р Анелия Гоцева, инфекционист.

В комплексното лечение важна роля играе още приемът на пробиотици. 

 

Пробиотици при диария

Диария при деца

Разстройството е една от най-честите причини да водим детето на лекар през лятото. Най-тежко от летните стомашно-чревни вирусни инфекции са засегнати децата от 0 до 2-годишна възраст. При тях те протичат по-тежко. За нашата страна е най-голям процентът на хоспитализациите по повод чревни инфекции във възрастовата група от 0 до 5 години.. При децата може да са необходими от 5 до 7 дни, за да премине диарията. Повечето вируси, които разболяват малките, се изявяват именно със симптоми в стомашно-чревния тракт. Състоянието не бива да се подценява. Разстройството, което понякога е придружено и с повръщане, бързо може да извади от равновесие крехкия детски организъм, който не разполага с големи резерви. Получава се дехидратация, която може да причини шок и да затрудни оздравяването. 

Кога диарията е притеснителна

Драматични са ситуациите при малки деца с високи температури, придружени от повръщане и често воднисто изхождане, обяснява д-р Беличева, педиатър от болница „Вита“. В повече от 80% от случаите причината са вируси и проблемът при тях е бързата дехидратация.

 

Децата са:

 

  • много силно отпаднали;
  • с учестено дишане, тахикардия;
  • изсъхнали лигавици;
  • хемодинамичен срив при тежките ситуации.

Обикновено се изисква бързо решаване на проблема за възстановяването на загубите, от една страна, а от друга - предотвратяването на високата температура със симптоматично лечение, защото те сами по себе си обременяват организма и допълнително влошават степента на дехидратация. Състоянието е особено опасно при кърмачетата, тъй като при тях изхожданията са по-чести, губят се жизненоважни за организма вещества, стига се до обезводняване. При тях ни бива да се рискува, а да се вземат спешни мерки, съветва д-р Васил Попов.

Включването на антибиотик към терапията, особено в домашни условия, не е добра практика.

Лечение на разстройство при деца

При силна диария е важно детето да бъде заведено на лекар, защото понякога родителите много трудно се ориентират в степента на дехидратация. Ако се закъснее с лечението, могат да настъпят много сериозни усложнения. Често се стига до болнично лечение, защото детето отказва да приема храна и течности. Има риск от тежко обезводняване.

„Лечението на тези инфекции бива етиологично, патогенетично и симптоматично. Етиологичното се прилага при доказан бактериален причинител. Преобладава патогенетичното лечение, при което чрез рехидратация се възстановяват загубените при диарията количества води и соли. Освен рехидратация трябва се спазва стриктна диета. Същевременно самата инфекция нарушава баланса на чревната микрофлора. Затова е необходимо да се внесат пробиотици, които не могат да се набавят чрез естествените храни“, казва д-р Делиева. 

Диария при деца

Диета при диария

Една от първите мерки, независимо от лечението с медикаменти, е спазването на диета. По правило тя изключва храненето с мляко и млечни продукти. Напълно нормално е ако детето няма апетит за известно време. Може и да пропусне хранене. След тази пауза се започва захранване със солети, бисквити и препечен хляб без сирене. Стомахчето му може да понесе добре супа от пасирани моркови и препечено брашно, супа от овесени ядки, печени ябълки или печени картофи. След това диетата се разнообразява с варен ориз, леко подсолен. 

 

Според диетолози мазнините трябва да се избягват при остро състояние или повръщане. С месото може да се изчака 2-3 дни – риба или пиле. Добре е храната на децата да е течна или кашава консистенция, да не съдържа много целулоза и да е лесно смилаема.

 

Диетата и особено изключването на млякото ограничават приема на полезни бактерии, които присъстват в червата и стомаха. За да се възстанови загубеният по време на стомашно-чревна инфекция баланс, са необходими пробиотици. 

 

Диета при диария

Предпазване от диария

За опазване през лятото д-р Делиева препоръча да се вземат няколко профилактични мерки:

 

  • Необходима е много добра лична хигиена, както на децата, така и на родителите. Важно е честото миене на ръцете с топла вода и сапун, ползването на мокри кърпички с дезинфектант или антибактериални гелове. 
  • Хранителните продукти трябва да се съхраняват по правилен начин през горещите дни, защото това е един от пътищата за заразяване. Преди хранене плодовете и зеленчуците трябва да бъдат измивани. 
  • Избягвайте съмнителни водни басейни.
  • Може да се приемат превантивно пробиотици при заминаване на лятна почивка.

 

 

Лактобацилите пазят чревната лигавица от вредни микроби

Диарията е сигурен знак за нарушения баланс между добрите и лошите бактерии в стомашно-чревния тракт. Когато този дисбаланс настъпи, ролята на пробиотиците е да го възстановят, внасяйки полезни бактерии отвън. Ето защо е добре да се подберат пробиотици, които имат достатъчно голям брой живи микроорганизми и подходяща комбинация от щамове.Най-важни са лактобацилите, които имат функцията да прилепват по чревната лигавица, като по този начин осъществяват бариерна функция за проникването на вредните микроорганизми. Освен това те подобряват развитието на нормалната микрофлора, храносмилателните процеси, а също така локалния и общия имунитет, обясни д-р Делиева. 

 

Тя препоръча употребата на утвърдения приобиотик Лакто ВИП, който е подходящ и за деца, и за възрастни. Във всяка капсула има 2 милиарда живи лактобацили за поддържане на нормалната чревна флора. Важно за оптималния ефект, е комбинацията и съотношението на полезните бактерии, съдържащи се във всяка капсула:

 

  • Lactobacillus acidophilus – 10,46 mg;
  • Lactobacillus rhamnosus – 0,69 mg;
  • Lactobacillus bulgaricus – 0,62 mg;
  • Streptococcus thermophilus – 0,34 mg.

Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus влизат в състава на оригиналното българско кисело мляко.

 

Според д-р Делиева изключително важно е наличието на Лактобацилус рамнозус, защото този микроорганизъм колонизира тънките черва, за разлика от другите, които се намират в дебелото черво. По този начин пробиотикът действа на всички зони от чревния тракт, които са засегнати от инфекцията. Няма ограничение за продължителността на приема на пробиотиците. Могат да се взимат по време на разстройство, след това, до пълното възстановяване, както и превантивно.

Лоперамид- помощ при диария

 


по текста работи: Албена Димитрова

Публикации

...