Публикация

Диария при деца – лечение и подходяща диета

Диария при деца – лечение и подходяща диета

Разстройството нарушава баланса на полезните бактерии в червата, специално селектирани щамове пробиотици подпомагат оздравяването


Диарията е една от най-честите причини да водим детето на лекар през лятото. Повечето вируси, които разболяват малките през топлите месеци, се изявяват именно със симптоми в стомашно-чревния тракт. Състоянието не бива да се подценява. Разстройството, което понякога е придружено и с повръщане, бързо може да извади от равновесие крехкия детски организъм, който не разполага с големи резерви. Получава се дехидратация, която може да причини шок и да затрудни оздравяването. 

Вируси, които причиняват остра диария през лятото

Причинители на стомашно-чревни инфекции, които се изявяват с диария, са основно ротавируси и кампилобактер. Възможно е заразяване също така с ентеровируси, аденовируси от група F, норовируси, някои астровируси, коронавируси и коксаки вируси. Това обясни педиатърът д-р Гинка Делиева от Kлиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Най-често те се проявяват през лятото, като поразяват както децата, така и възрастните. 

 

Диария - как да се предпазим

 

Основният механизъм за предаване на инфекцията става по фекално-орален път, когато се консумират заразени храни и вода. Най-често болните са яли продукти от животински произход като месо, яйца, мляко и млечни продукти. Опасни са също така неизмитите плодове и зеленчуци. Разболяването може да стане и след докосването на различни замърсени с вируса повърхности и предмети.

 

Най-тежко от летните стомашно-чревни вирусни инфекции са засегнати децата от 0 до 2-годишна възраст. При тях те протичат по-тежко. За нашата страна е най-голям процентът на хоспитализациите по повод чревни инфекции във възрастовата група от 0 до 5 години.

 

Причината за това е, че 

при децата имунната система не е узряла 

и има някои несъвършенства на храносмилателния тракт, обясни д-р Делиева. 

 

При силна диария е важно детето да бъде заведено на лекар, защото понякога родителите много трудно се ориентират в степента на дехидратация. Ако се закъснее с лечението, могат да настъпят много сериозни усложнения. Често се стига до болнично лечение, защото детето отказва да приема храна и течности. Има риск от тежко обезводняване.

 

„Лечението на тези инфекции бива етиологично, патогенетично и симптоматично. Етиологичното се прилага при доказан бактериален причинител. Преобладава патогенетичното лечение, при което чрез рехидратация се възстановяват загубените при диарията количества води и соли. Освен рехидратация трябва се спазва стриктна диета.

 

Същевременно самата инфекция нарушава баланса на чревната микрофлора. Затова е необходимо да се внесат пробиотици, които не могат да се набавят чрез естествените храни“, каза д-р Делиева. 

 

Една от първите мерки, независимо от лечението с медикаменти, е спазването на диета. По правило тя изключва храненето с мляко и млечни продукти. Напълно нормално е ако детето няма апетит за известно време. Може и да пропусне хранене. След тази пауза се започва захранване със солети, бисквити и препечен хляб без сирене. Стомахчето му може да понесе добре супа от пасирани моркови и препечено брашно, супа от овесени ядки, печени ябълки или печени картофи. След това диетата се разнообразява с варен ориз, леко подсолен. 

 

При диария диетата е важна

 

 

 

 

 

Според диетолози мазнините трябва да се избягват при остра диария или повръщане. С месото може да се изчака 2-3 дни – риба или пиле. Добре е храната на децата да е течна или кашава консистенция, да не съдържа много целулоза и да е лесно смилаема.

 

Диетата при диария и особено изключването на млякото ограничават приема на полезни бактерии, които присъстват в червата и стомаха. За да се възстанови загубеният по време на стомашно-чревна инфекция баланс, са необходими пробиотици. 

 

Диарията е сигурен знак за нарушения баланс между добрите и лошите бактерии в стомашно-чревния тракт. Когато този дисбаланс настъпи, ролята на пробиотиците е да го възстановят, внасяйки полезни бактерии отвън. Ето защо е добре да се подберат пробиотици, които имат достатъчно голям брой живи микроорганизми и подходяща комбинация от щамове.

Лактобацилите пазят чревната лигавица от вредни микроби

Най-важни са лактобацилите, които имат функцията да прилепват по чревната лигавица, като по този начин осъществяват бариерна функция за проникването на вредните микроорганизми. Освен това те подобряват развитието на нормалната микрофлора, храносмилателните процеси, а също така локалния и общия имунитет, обясни д-р Делиева. 

 

Тя препоръча употребата на утвърдения приобиотик Лакто 4 кидс, чиято формула е разработена специално за деца. Една таблетка съдържа 2 млрд. живи микроорганизми и подходяща за малчуганите комбинация от щамове на Лактобацилус рамнозус, Лактобацилус ацидофилус, Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус. Според нея изключително важно е наличието на Лактобацилус рамнозус, защото този микроорганизъм колонизира тънките черва, за разлика от другите, които се намират в дебелото черво. По този начин пробиотикът действа на всички зони от чревния тракт, които са засегнати от инфекцията. 

 

Няма ограничение за продължителността на приема на пробиотиците. Могат да се взимат по време на диарията, след това, до пълното възстановяване, както и превантивно.

 

Как да пазим децата от диария

За опазване от диария през лятото д-р Делиева препоръча да се вземат няколко профилактични мерки:
•    Необходима е много добра лична хигиена, както на децата, така и на родителите. Важно е честото миене на ръцете с топла вода и сапун, ползването на мокри кърпички с дезинфектант или антибактериални гелове. 
•    Хранителните продукти трябва да се съхраняват по правилен начин през горещите дни, защото това е един от пътищата за заразяване. Преди хранене плодовете и зеленчуците трябва да бъдат измивани. 
•    Избягвайте съмнителни водни басейни.
•    Може да се приемат превантивно пробиотици при заминаване на лятна почивка.

Коментари