Публикация

Колики при бебето – как да ги разпознаем и лекуваме

Колики при бебето – как да ги разпознаем и лекуваме

Коликите се срещат при 26 до 30% от новородените. Начинът на хранене на бебето, режимът на майката може да окажат влияние. На помощ идват натурални продукти, съдържащи копър, анасон и мента


Д-р Юлия Тонкова, педиатър в ГППМП „Вита 2000“ – Велико Търново, пояснява какво представляват бебешките колики и какви са начините за справяне с тях.

Д-р Тонкова, бихте ли пояснили какво представляват коликите и откога започват те при новороденото? 

Коликите не са болестно състояние, а резултат от физиологичната незрялост на бебето. Думата произлиза от гръцки и в превод значи болки в дебелото черво.
Те имат индивидуално начало и край. Обикновено започват около втората седмица след раждането и продължават до 4-ия месец. Стартът им е много драматичен за цялото семейство и за самото дете. Всички приемат неговия плач като вик от болка. Всъщност те са сигнал за дискомфорт, провокиран от по-голямото количество газове в стомашно-чревния тракт.

 

Коликите се срещат при 26 до 30% от новородените. При някои може да липсват. Начинът на хранене на бебето – дали то се кърми, или е на адаптирано мляко, режимът на майката може да окажат влияние. Зрелостта на бебето също е от значение, както и полът на детето. Моите наблюдения са, че момченцата са с по-нисък праг на болка, по-раздразнителни са, коликите при тях са по-изразени. 

Д-р Юлия Тонкова
             Д-р Юлия Тонкова

Вярно ли е, че бебетата, които са на естествено хранене, страдат по-рядко от колики?

Смята се, че кърмените деца имат по-малко колики от тези, които се хранят с адаптирано мляко. Някои учени твърдят, че това се дължи на факта, че при храненето с биберон бебетата поглъщат повече въздух.

Споменахте, че зрелостта на бебето също има значение за появата на колики. Какво имате предвид?

При недоносените бебета се изисква много внимателно наблюдение както от неонатолог и педиатър, така и от самата майка. Тя трябва да бъде добре информирана как да храни детето си. Недоносените бебета, ако са здрави, много хищно се нахвърлят върху храната – на кърмата и на хуманизираното мляко, и правят тегловен скок. В следващите месеци те настигат по размери своите връстници, дори ги надминават. Не бива на едно бебе, независимо родено с нормално или с по-ниско тегло, да се гледа като на умален възрастен.

То си е един незрял организъм. От тази гледна точка разбираме защо бебето плаче, а не говори, защо приема само кърма, а не това, което ядат възрастните. 

 

Бебето няма зъби, но по-важното е, че то няма и достатъчно ензими в организма си. При него те са дефицитни, не могат да разградят дори и лактозата в майчиното мляко. Лактозата се разгражда под действието на образуващия се в тънките черва ензим лактаза до монозахариди. Доказано е, че повишеното отделяне на газ в червата се дължи на непълноценното смилане на лактозата при здрави кърмачета и вторичната ферментация.

Това забавено функционално съзряване на ензима лактаза в червата на бебетата се нарича физиологична лактазна недостатъчност и е характерна за бебетата до 3-месечна възраст. Това може да доведе до проблеми в храносмилателната система – колики.

 

Важен е режимът, хигиената, начинът на живот на самата майка, дали тя пуши. Доказано е, че бебета на пушачки страдат от по-силни колики. 

 

 

Коликите са по-чести при хранене с адаптирано мляко

 

 

Спазмите на червата са една от възможните причини за колики. Те са резултат от това, че когато бебето се храни, поема много въздух, който се събира в стомаха му. Част от въздуха се освобождава, след като бебето се оригне. Друга обаче остава в коремчето и заедно с кърмата тръгва по тънките черва. Tам има микровили (власинки), в чиято основа са разположени болкови рецептори. Попадането на въздушните мехурчета върху микровилите провокира болка. 

 

При бебетата стомашно-чревният тракт е незрял. Чревната микрофлора понякога не е достатъчна, за да преработи храната. Получава се вторична ферментация и голямо образуване на газове. 

 

В кърмаческата възраст е добре да се предлагат пробиотични капки, имащи отношение към нормализиране на микробиома. Често това помага бебето да се успокои и да постигне комфорт. 

Какъв да бъде режимът на хранене на майката? Кои продукти трябва да се избягват с оглед образуването на колики?

Добре е от менюто да се изключат бобовите култури, зелето, лукът, чесънът, пикантните храни, шоколадът. Да се внимава с фъстъците, с пшеницата. С кофеинa не трябва да се прекалява. Няма нищо лошо да се изпие едно кафе сутрин. Не бива обаче да има непрекъснато предаване на дразнители от страна на майката. Ако тя да се храни с продукти, които образуват газове, кърмачето ще има повече колики и проблемът ще се задълбочи. 

 

Кафето трябва да се избягва от кърмачките

 

Приемът на повече от две чаши мляко дневно от страна на майката също има отношение към коликите с оглед лактазната недостатъчност. Както споменах, в бебешкия организъм няма ензим, който да разгради лактозата в кърмата. Когато майката приема мляко, то получава допълнително количеството през кърмата. Съответно ще реагира с по-голямо раздразнение.

Какви са симптомите? Как да разберем, че бебето плаче заради колики?

Няма как коликите да се объркат. Налице са внезапно настъпили пристъпи на свръхплач при здрави, добре развиващи се бебета до 3-месечна възраст. Детето плаче, въпреки че е нахранено, подсушено, афебрилно (няма температура), живее в спокойна среда. То свива ръчичките си в юмруци или крачетата към коремчето, изпитва дискомфорт, раздразнително е. 

 

Болките са предимно вечер. Облекчават се след като бебето изпусне газове. Коремчето му е подуто. 

 

Майките трябва да бъдат обучени как да разпознават коликите и как да помогнат на децата си. Усилената перисталтика може да се чуе с просто ухо.

 

Ето най-честите симптоми за колики:
-    плач при бебе, което е под 5 месеца;
-    плач, продължаващ повече от 3 часа на ден;
-    плачът е винаги след хранене;
-    най-силно бебето плаче между 18:00 часа и полунощ;
-    когато бебето плаче 3 и повече дни от седмицата;
-    когато плачът продължава повече от 3 седмици; 
-    бебето плаче без медицинска причина;
-    плачът е силен, продължителен.

 

Проявите на коликите са индивидуални и зависят от прага на търпимост. 

Ако майката няма кърма, може ли на новороденото да му се дава козе или краве мляко?

Абсурдно е. Това е архаизъм, който навремето е бил популизъм. Бебето не трябва да се храни с козе и краве мляко. Ако майката не може да го кърми, има хуманизирани млека, които са най-добре адаптирани към кърмата. 

 

 

Ако майката няма кърма, най-добре е на бебето да се дава адаптирано мляко

 

Разпространено е мнението, че козето мляко е най-близко до майчиното. 

Това категорично не е вярно. Не съм чела подобно нещо, не си позволявам да препоръчвам на майките друго освен адаптирано мляко. То е съобразено с нуждите на детския организъм, докато козето и кравето мляко могат да бъдат с висока масленост, намален минерален и витаминен състав, различен протеинен и въглехидратен състав. Освен това кой може да гарантира, че животното, чието мляко ще се ползва, е напълно здраво? Майките на село си позволяват да дават на децата си мляко от собствените животни, но те сами си носят отговорността. 

Трябва ли да се дава вода на кърмачето?

Според мен по отношение на оводняването на кърмачето не може да се прилага шаблон. Всеки индивид има различни водни потребности. Освен това не е без значение кога е родено детето. На летните бебета им е топло, изпотяват се повече. В един момент може да се стигне до дехидратация. Смятам, че не е грешка да се предложи вода на бебето. Все пак животът се е зародил във водата – детето ще изпие количеството, от което се нуждае. 
Предлагам майката да дава вода и през нощта, когато детето е неспокойно.

Т.е. детето да не се кърми през нощта?

Да, за предпочитане е да има режим на хранене. Ако се робува на неговия плач, това означава, че то ще стои постоянно на гърдата, което е груба грешка. 

 

Според мен, с оглед на коликите, трябва да се даде възможност на коремчето да си почине. Ние, възрастните, не ставаме да се храним нощем. Защо да храним бебето, ако то е с нормално тегло, развива се добре? Не е нужно да го безпокоим и да го будим.

 

Бебето на режим от първия месец

 

Откога е добре бебето да мине на режим, да се прави нощна пауза, за каквато говорите? 

Такава нощна пауза трябва да се прави още от първия месец. Доносените здрави бебета може спокойно да се хранят с кърма по 7 пъти на ден. Доказано е, че майчината кърма се усвоява за 3 часа, докато адаптираното мляко – за 4. Пълният памперс е критерият за добре нахранено дете. 

Ако обаче не наддава на тегло, ако не е в норма, тогава какво е поведението? Трябва ли да се храни на поискване?

Ако бебето не наддава спрямо нормата, това не означава, че трябва да го тъпчем с мляко, а да открием причината. Едва ли това се дължи на броя хранения. В практиката си имам бебе, което през първия месец след раждането наддаде 1,400 грама, а на втория месец – само 200 грама. Майката беше силно притеснена, тъй като раждането и адаптационният период на детето са преминали нормално. В един момент то спира да се храни. Установи се, че става въпрос за рефлукс, стигна се до болница. 

 

Ако бебето не надава добре, ако тегловната крива не е във физиологичните параметри, трябва да бъде доказано неговото физическо здраве. 

Какви съвети бихте отправили към майките за облекчаване на болезнените спазми?

Когато сме сигурни, че става въпрос за колики, първо, по време на кърмене трябва да се дава възможност на бебето да се оригне. Така по-малко количество въздух ще остава в стомашно-чревния тракт. Преди да му се предложи да си хапне от втората гърда, може бебето да се изправи за 2-3 минути, да се направи пауза. 

 

Съвети при колики на бебето

 

 

Когато детето плаче, трябва да се гушне. Да му се измери температурата, да му се смени памперсът, да се полюлее. Може да му се направи масаж на коремчето или върху него да се постави топла пелена. Може да му се даде биберон. Обръщането по корем или притискането му стимулира изпускането на газове. Погалването по гръбчето създава усещане за комфорт. 

 

Ако нищо не помага, тогава могат да се използват и медикаменти, които имат отношение към коликите.

 

На българския пазар има много препарати - те са на една и съща основа, съдържат симетикон. Няма опасност той да бъде предозиран. Предназначението му е да освободи стомашно-чревния тракт от натрупаните газове и бебето да се чувства комфортно.

 

В аптечната мрежа се предлагат и чисто природни продукти. Имам опит със „Санколик“, който е изцяло натурален и има много добър ефект. Той подпомага храносмилането и освобождаването от газовете. Предназначен е точно при наличие на колики. Не съдържа консерванти, изкуствени ароматизанти и овкусители, няма и захар.

 

В състава влизат: масло от копър, масло от мента, масло от анасон и глицерин. Навремето, когато са живеели нашите баби, бебетата също са имали колики, но никой не е давал симетикон. Приемали са се отвари от анасон, от копър. „Санколик“ почива на един изпитан метод от нашето минало.

От коя възраст е подходящ продуктът?

От нулева възраст, от момента, в който започнат коликите. Препоръчителната дневна доза е по 10 капки преди всяко хранене, разтворени в малко вода или мляко. Ако бебето е много неспокойно, може и да се даде между храненията. 

 

Показано е за новородени – както кърмачета, така и при по-големи деца в периода на захранване при включване на нови храни в менюто. Може да се приема продължително време, няма ограничение в броя еднократни дози на ден, понася се добре от децата.

 

Санколик помага при бебешки колики


 

„Санколик“ е едно от малкото много добри средства за повлияване на коликите. 
•    Маслото от копър разгражда образувалите се газове, стимулира храносмилането.
•    Маслото от анасон стимулира храносмилателните ензими.
•    Маслото от мента има успокояващ ефект.
•    Глицеринът създава възможност за елегантно придвижване на стомашното и чревното съдържимо, улеснява дефекацията.  

 

Предимството на „Санколик“ е неговият натурален състав. Много българки поръчват препарати за колики от чужбина, без да си дават сметка, че това е един кратък период на съзряване. Купуват продукти със същото химично съдържание като тези, които се предлагат в нашата аптечна мрежа. Мисля, че няма смисъл от такива усилия. Достатъчно е да се подходи със здравната грамотност, да се прояви малко търпение и с каквото може, да се помогне на детето. В един момент то ще надрастне този проблем, който се дължи на чисто физиологична незрялост. 

Откога започва захранването на бебето, което има колики?

Въвеждането на немлечна храна в менюто на бебето става тогава, когато то е клинично здраво и когато е готово за това. Трябва да се изчака коликите да отминат. 
Началото на захранването е индивидуално. При бебета, които добре наддават на тегло, кърмят се, това може да стане на 5-ия месец. Кърменето не може да продължава до безкрай, идва момент, в който майчиното мляко не успява да отговори на нуждите на растящия организъм, не осигурява желязо, калций, фосфор и други минерали в необходимите количества.

 

Бебетата, които са на адаптирано мляко, и се развиват нормално, могат да опитат различна храна след 4-ия месец.

 

Захранването на бебето не може да бъде шаблонизирано. Има правила, които могат да се моделират според индивида.  

 

Захранване на бебето - 4-ия - 5-ия месец

 

Предлагането на нова храна (пюре, каша) става на гладно. Режимът на хранене на захраненото дете е според желанието му – има деца, които упорито отказват да приемат пюрета, плюят. В този случай се прави пауза, след 1-2 седмици им се предлагат отново. Захарта и солта са абсолютно забранени в детските храни. За предпочитане са готовите пюрета, които са сертифицирани, максимално натурални са и безвредни. 

 

Като обобщение: Коликите не са болест, а физиологично състояние, етап от живота на всяко бебе, съвпадащ с адаптиране и израстване на неговата храносмилателна система. 

Коментари

Много точно и подробно обяснение, може да послужи и на колегите,и на младите майки.Поздравления на д-р Тонкова, която лично познавам и вече над 30години е помогнала в отглеждането и лечението на много деца.

Здравейте,Д-р Ю.Тонкова!Поздравления за точните и правилни отговори по въпросите за Коликите в кърмаческата възраст и за подробно дадените напътствия и съвети за правилното хранене на децата!Напълно съм съгласна с Вашите отговори в интервюто и се радвам,че имаме млади и много компетентни педиатри!Успех във Вашата медицинска практика!С поздрав:Доктор Людмила Костова-педиатър-Враца-26.06.2018г.