Публикация

10 фармацевтични компании с отличия за продукти на годината

10 фармацевтични компании с отличия за продукти на годината

Наградите бяха връчени на XII издание на Българските фармацевтични дни в Пловдив


10 фармацевтични компании бяха отличени за продукти на годината по време на XII издание на Българските фармацевтични дни в навечерието на Еньовден в Пловдив. Тази година форумът премина при извънреден интерес - с участието над 950 фармацевти и пом.-фармацевти и 70 фирми.

"Въпреки сериозната конкуренция дори световното първенство по футбол не успя да отклони гилдията от водещото ни за годината събитие", отбеляза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Акцентът на форума бе борбата с фалшивите лекарства и предстоящите предизвикателства, свързани с въвеждането на системата за верификация в аптеките

Наградите за компаниите бяха определени от експертна комисия с председател маг.-фарм. Цветанка Вълчанова от УС на БФС и членове: проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, маг.-фарм. Анжела Мизова - председател на Контролната комисия на БФС, маг.-фарм. Анна Тодорова - член на Комисията по етика на БФС и  маг.-фарм. Антон Вълев - член на Комисията по качество на БФС.

 

В категорията Иновативен лекарствен продукт по лекарско предписание  победител стана АСТЕЛАС ФАРМА ЕООД за Betmiga 50 mg x 30

Той е с удължено освобождаване на Мирабегрон, Бета-3 адренергичен рецепторен агонист, единствен по рода си и одобрен в страната и с уникален механизъм на действие. Подгодящ е за симптоматично лечение на повишена честота на уриниране и/или инконтиненция, които може да настъпят при възрастни пациенти от двата пола със синдром на  свръхактивен пикочен мехур.

В категорията Биотехнологичен лекарствен продукт за прицелна терапия победителят е  Avastin   на  Рош България ЕООД

Това е лекарство за лечение на рак на белия дроб, дебелото черво, млечната жлеза, бъбреци, яйчници и маточната шийка. 14 години след одобрението си, Avastin е водещ продукт на Рош България и основен двигател на ръста на приходите от продажби за 2017 г., с аналогични прогнози  за 2018-а.

В кагегорията Лекарствен продукт, отпускан без лекарско предписание наградата бе присъдена на Севекс Фарма ООД за Ремифемин

Той е  растителен лекарствен продукт, който ефективно облекчава най-честите симптоми на менопаузата. Без хормони и хормоноподобно действие.

Терафлу макс на ГлаксоСмитКлайн спечели приза в категория Комбиниран лекарствен продукт без лекарско предписание

Той бе отличен заради доказания си ефект при простуда и кашлица. Съдържа парацетамол, фенилефрин, гвайфенезин, прах за перорален разтвор.

В категорията Растителен лекарствен продукт победител стана Заклади Фармацевтичне Полфарма С.А. – клон България, с продукта Фитолизин

Той е комбиниран лекарствен продукт на растителна основа с комплексно действие върху отделителната система с иновативна лекарствена форма, изцяло на билкова основа. Подходящ за лечение и профилактика на уролитиаза, лечение на инфекции и възпалителни състояния на пикочните пътища. Продуктът е с доказана във времето ефективност - над 50 години история и над 3,5 млн. опаковки годишни продажби. На българския пазар е от 2 г.

Имунокинд на Алпен Фарма ООД грабна приза за хомеопатичен продукт

Той е от детската серия МАМА НАТУРА на Немския хомеопатичен съюз с представителство Алпен фарма България.  Имунокинд  не е класически имуномодулатор, а осигурява висока устойчивост към инфекции, без излишна стимулация на имунитета.

В категорията Хомеопатичен лекарствен продукт за приложение в офталмологията призът спечели Хомеоптик на Боарон България ЕООД

Той бе отличен като хомеопатичен специалитет с иновативна лекарствена форма и доказана ефикасност при дразнене и дискомфорт в очите от различен произход.  Няма данни за нежелани реакции, странични действия и противопоказания за възрастни и деца над 1 г. Капките за очи Хомеоптик  се предлагат  в монодозови опаковки, изотоничен стерилен разтвор, без консерванти.

ProCombo на Витаслим ООД победи в категорията Хранителна добавка

Той бе представен като едно от  най-новите постижения в проучването, разработката и производството на пробиотици. Съставът му е формулиран в пълно съответствие с потребностите на зрелия индивид. Във всяка капсула има 15 млрд. живи пробиотични бактерии – оптималното количество, препоръчано за дневен прием. Прилагането на иновативната технология DUOCAP за производството на ProCombo, която осигурява двуетапно освобождаване на съставките му, е гаранция за високо качество и грижа от последно поколение.

Photoderm NUDE Touch SPF 50+ на Наос България стана Козметичен продукт на годината

Той е първата минерална слънцезащита със силно матиращ ефект и действие срещу несъвършенствата, създадена специално за комбинирана и мазна кожа.

MESH NEBULIZER AGU на Самоконтрол ООД спечели в категорията Медицинско изделие

Той е специално разработен инхалатор, който помага ефективно в борбата с респираторните заболявания на дихателните пътища при децата.

 

За първи път тази година партньор на БФС за Българските фармацевтични дни бе Националното сдружение на пом.-фармацевтите. Богатата научна програма и изложението бе съпътвато от 3 сателитни събития - "Здраво дете", Мастър клас по онкологична фармация и изложение за пациенти "Попитай фармацевта".

 

Лиляна ФИЛИПОВА

 

 

 

 

Коментари