Публикация

Медикаментозният аборт – по-щадяща и по-безопасна алтернатива на хирургичния

Ролята на акушер гинеколога, независимо, че не участва физически в  процедурата „медикаментозен аборт“, е много важна


 

Независимо, че живеем във века на информацията и можем да си набавим такава с един клик, медикаментозният аборт все още е тема, около която витаят множество митове, легенди и страхове.

 

Накратко казано, за медикаментозен аборт говорим, когато чрез комбинация от таблетки, приети от пациентката по схема, настъпват промени в матката, наподобяващи спонтанен аборт. Прилагат се два медикамента.
Първият  подготвя рецепторите на матката за действието на втория, който се взима след 24-48 часа/по преценка на лекаря/. Вторият медикамент предизвиква маточни контракции, които спомагат за експулсия на плодния сак.

 

В Европа тази процедура се прилага вече от 30 години и клиничният опит  сочи, че усложненията и смъртността са в пъти по-малко, отколкото при хирургичната интервенция. В България  сред първите, които имат опит с медикаментозния аборт, е проф. Ат.Кацулов, в чийто екип е била създателката на  Mclinic  - клиника за жената д-р Жанна Колева.

 

Какво изпитва жената при МА?

При повечето  жени процесът протича с  болка, близка до по-силна  менструална болка. В този случай е препоръчително да се вземат обезболяващи. Наблюдава се обилно кървене, при което се изхвърлят съсиреци и тъканна маса. Това може да уплаши бременната , ако не е информирана и подготвена. Но истината е , че това кървене не е по-силно, отколкото  по време на  кюретаж, само че тогава жената е под упойка и не го вижда, дори не подозира за него.

Има колеги, които не информират пациентките си за тази форма на аборт, не ги запознават с предимствата и недостатъците, за да може жената да направи информиран избор. Тъжно е, че някои колеги  „спестяват“ тази информация от комерсиални съображения, тъй като манипулацията  се провежда при домашни условия. Но всъщност ролята на акушер гинеколога, независимо, че не участва физически в  процедурата „медикаментозен аборт“, е много важна, защото тя трябва да протече изцяло под лекарски контрол на всички етапи от процеса – от диагностицирането на бременността през описване на точната схема и алгоритъм за  нейното прекъсване до  проследяване на състоянието след това.

 

Преди медикаментозния аборт се обсъждат противопоказанията за извършването му, възможните страничните ефекти и протичането му. Важно е да се знае, че медикаментозният аборт  отнема няколко дни, жената може да не е в състояние да извършва пълноценно работата си и това трябва да се предвиди.
От момента на взимането на първото хапче, се счита че бременността се прекъсва със съгласието на пациента, което той декларира.

Ако няма противопоказания  то лекарят добросъвестно би следвало да  даде на бременната възможност за избор – хирургичен или медикаментозен аборт – независимо дали абортът се предприема по желание или  се налага  по медицински показания - неразвиваща се бременност или малформации на плода. В Мclinic се провежда и офис хистероскопия, с помощта на която може да се извърши ембриоскопия-директен оглед на ембриона- при медицински обоснован аборт и с това да се допълни информацията за причините, поради които е настъпил.

 

Важно е да се знае, че медикаментозния аборт  е с най-висока ефективност и най-малък риск, ако се направи  до 9-та гестационна седмица.  Може да се извърши и след 9-10 г.с., но е препоръчително това да стане в болнично заведение. Много е важно също  от 2 до 3 седмици след извършване му  да се проведе контролен преглед. Именно този преглед установява дали абортът e  успешен , тоест дали няма задържани плодни части. В случай на настъпило по една или друга причина усложнение, лекарят трябва да е обучен как да действа. Тоест медикаментозният аборт не само не изключва участието на акушер гинеколог, а прави неговата роля задължителна и важна. Проблемът е, че таблетките  за аборт са достъпни в аптечната мрежа и при  недобросъвестност на фармацевта, някои  пациентки могат сами да се сдобият с тях и да ги приложат по свое усмотрение. Особено това важи за младr момичета в тийнейджърска възраст, които искат да скрият от близките си факта на забременяването и сами, без ничия подкрепа и съвет, прибягват до медикаментозен аборт, включително с нерегистрирани и нелегално внесени в България лекарства. Това крие рискове, защото момичето  може да е в по-напреднал стадий на бременност, да е с извънматочна бременност или да има други противопоказания.

 

През последната година в нашия медицински център Mclinic  сме проследили 22 пациентки,   от които при 2 е правена вакуум аспирация.
При 7 от пациентките е имало предшестващи операции на матката, но въпреки това  нашият водещ специалист д-р Марта Дончева преценява, че няма риск за жените  и при всички пациентки абортът е завършил без усложнения в амбулаторни условия.

 

Ако се извърши по правилата и под лекарско наблюдение, медикаментозният аборт  е изключително щадящ и дискретен метод за прекъсване на нежелана бременност, който може да се оприличи на по-обилна менструация. Едно от големите му предимства е , че се прави вкъщи. Ранните и късните хирургични усложнения като перфорация на матка, инфекции, някои рискове на анестезията практически липсват. Друго много важно предимство е, че след него няма нужда от определен период на пазене  и при планирана бременност двойката може да продължи с опитите още на следващия месец.

Коментари

Моята практика показва ,че всички положителни ефекти при мед аборт са изпълними ,когато срокът на бременността е до 7гсСлед това процентът на инкомплетния аборт ,изискващ хир намеса нараства и точно тогава е нужен по близък контакт с гинеколога.КОГАТО Е СПАЗЕН СРОКЪТ МЕД АБОРТ Е ЕДИН ЧУДЕСЕН МЕТОД ,ЗА ПРЕКЪСВАНЕ НА НЕЖЕЛАНА БРЕМЕННОСТ ПРИ ДОМ УСЛОВИЯ,КОЙТО НЕ ВОДИ ДО НИКАКВИ НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДИЦИ

Emiliq Nikolova
30 юни 2018 09:04

А как се казват хапчетата,с които се предизвиква аборта?

Д-р Маркова, напълно разделям мнението Ви, ако се касае аборт по желание. В случаите с миссед до 13г.с. нашият опит показа успеваемост към 100%. Приятен ден .

Коки Коки
16 мар 2021 14:23

Здравейте,вчера сутринта приех първото хапче за медикаментозен аборт под лекарско наблюдение от ваши колеги.Не съм много сигурна вече дали искам да прекъсна бременността си.АКО пропусна следващите таблетки утре, процесът обратим ли е.Т.е.възможно ли е ембриона да оцелее, въпреки първата взета таблетка.Моля ви да ми отговорите,че съм в шок.