Публикация

Танцова рехабилитация за жени с рак на гърдата

Рехабилитация за жени с рак на гърдата чрез танци започва на територията на Студентска поликлиника


В централата на Италианския олимпийски комитет в Рим, нашите партньори от MVJ dance studio преминаха успешно обучение, където разучиха специфичен танцов протокол, разработен за рехабилитация и повишаване качеството на живота на пациенти с рак на гърдата чрез адаптирани танцови движения. В проекта участват 5 държави - Италия, Великобритания, Литва, Холандия и България като дейностите у нас са координирани от "Асоциацията за развитие на българския спорт", а локален партньор в танцовите дейности е MVJ dance studio.

Целта на този международен проект е да популяризира физическата активност под формата на танц при жени, преборили си с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена физическа активност. В резултат на заниманията те приемат и се свързват отново с телата си, изграждайки самочувствие, подобряват себеизразяването си и се справят с чувството на изолация, депресията, гнева и страха, укрепват личните си ресурси.

Обучението беше проведено от известните хореографи и жури в италианското издание на „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars) Каролин Смит и Самюел Перон, разказа танцовият инструктор, участвал в обучението Валентина Недева. Терапията е разработена от Каролин Смит след като самата тя заболява от рак на гърдата. По време на нейната рехабилитацията тя открива възможностите на танца за по-добро физическо и психическо възстановяване след тежкото заболяване и вече е помогнала на над 2000 жени в Италия.

В България всяка година около 3000-4000 жени са диагностицирани с рак на гърдата, затова считаме партньорството си с MVJ dance studio в тази дейност за особено важно, заяви управителят на Студентска поликлиника д-р Вихрен Заяков.

Програмата ще продължи четири месеца (32 урока, два пъти седмично). Могат да се включат всички пациенти, които отговарят на критериите за диагноза рак на гърдата и възраст (30-65 г.), като от последната операция трябва да са минали 3 години. За кандидатстване по проекта желаещите трябва директно да се обърнат към Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС), ул. Триадица 5Б, ет. 1, Мобилен телефон +359 889 137 478 (Йоана Дочевска), Email: info@bulsport.bg, www.bulsport.bg

Коментари