Публикация

Имунологичната лаборатория на „ЛИНА” вече разполага с апарат за изследване на 282 вида алергии

Имунологичната лаборатория на „ЛИНА” вече разполага с апарат за  изследване на 282 вида алергии

Имунологичната лаборатория на „ЛИНА” е сертифицирана и в нея се извършват изследвания за нарушения в имунитета, автоимунни заболявания, репродуктивни процедури, алергии и много други


 

„ЛИНА” разшири имунологичната си лаборатория и вече разполага с първия инвитро мултиплексен алергичен тест ALEX – Allergy Explorer, който позволява едновременно изследване на пациента за 282 вида алергии.

 

„Алергичните заболявания стават все по-разпространени в наше време. Това се дължи на различни фактори, свързани със замърсяването на околната среда, храненето, увеличения прием на лекарства, хранителни добавки и др. Затова лаборатория „ЛИНА” предлага пълен спектър от изследвания  в тази насока – от изследване на единични алергени до панели, които включват различни комбинации. Миналата година внедрихме апарата  EUROBlotOne, с който се изследват до 54 алергена наведнъж, а тази година и ALEX – Allergy Explorer”, заяви  д-р Марта Райкова от МДЛ „ЛИНА”.

 

Разширеният панел на ALEX – теста  включва 282 алергена от следните видове: полени, микроoрганизми и спори, акари, животински алергени, отрови от ципокрили, храна (ядки и семена, мляко и яйца, плодове, бобови култури , риба и морски дарове, подправки, месо, зеленчуци и гъби), латекс и др. (Пълен списък на алергените вижте ТУК)

 

За теста се взима венозна кръв, която пациентът може да даде във всеки от филиалите на „ЛИНА”.  Той е подходящ за възрастни и деца над две години. Резултатът илзиза в рамките на пет работни дни.

 

ALEX – тестът се назначава след консултация с лекар специалист (алерголог), като преди него е препоръчително изследване на тотално ИгЕ (tIgE). Този имуноглобулин е ориентир дали в организма на човек протича алергична реакция, за да се престъпи към тестовете за определяне на точните видове алергии.  

 

„За да бъде точна и прецизна алергологичната диагностика, е необходимо на първо място лекуващият лекар да получи точна информация от пациента за началото на възникване на оплакванията, тяхната продължителност, от какво са предизвикани, развитието им във времето, има ли и други членове от семейството с доказана алергия или същите симптоми. Тези сведения са необходими, за да се направи възможно най- точна диагностика. А един от диагностичните методи е именно кръвният  тест за алергии”, допълва д-р Райкова.

 

Важно за пациентите е да знаят, че ALEX –тестът не се изследва по време на терапия с кортикостероиди, химиотерапия и други подтискаща имунната система лекарства.

 

В „ЛИНА” ALEX –тестът е в оптимално съотношение  брой алергени/цена.  Той е на стойност  270лв., като не може да се комбинира с ваучери и талони за намаление.

 

Повече за ALEXAllergy Explorer

 

ALEX – Allergy Explorer е първият инвитро мултиплексен алергичен тест, позволяващ едновременното количествено определяне на тотално ИгЕ (tIgE)  и специфични ИгЕ (sIgE) към широка гама от алергени - екстракти и алергенни молекули (отделни компоненти от алергенните екстракти). Композицията на ALEX панела дава възможност за добиване на почти пълна картина за сенсибилизационния статус на пациента

 

Какви са предимства  и приложения на ALEX - теста

 

  • Едновремено определяне на 282 алергена за един пациен (157 алергенни и 125 молекулярни компонента),

 

  • Едновременно определяне на тотално ИгЕ (tIgE) и специфични ИгЕ (sIgE) за един пациент,

 

  • Количествен израз на пациентския резултат,

 

  •  Информация за кръстосана реактивност,

 

  • Включено CCD инхибиране и увеличаване на специфичността на получения резултат,

 

  • Индикация за специфична имунотерапия,

 

  • Оценка на риска за пациента – за избягване на тежки алергични реaкции към храни,

 

  • Индикация за специфична имунотерапия – включването на алергенни молекули в панела на ALEX - теста спомага за интерпретацията на получените положителни резултати.

 

 

 

Новият апарат попълва модерната апаратура на имунолгичната лаборатория на „ЛИНА”. Тя е сертифицирана и в нея се извършват изследвания за нарушения в имунитета, автоимунни заболявания, репродуктивни процедури, алергии  и много други. В имунологичната лаборатория се използва анализаторът Cobas 6000, IMMULITE 2000, автоимунният анализатор Alegria, автоматизираната система
EUROBlotOne  и апаратът  ALEX – Allergy Explorer.

 

За 19 години от своето същестуване медицинска лаборатория „ЛИНА” е успяла да обедини в едно всички лабораторни специалности: клинична лаборатория, микробиология, вирусология, имунология, паразитология, трансфузионна хематология, патология, имунология и ДНК диагностика, за да предложи на пациента максимално удобство. Изследванията се извършват от лекари-специалисти, с които лекуващите лекари и самите пациенти могат да влязат във връзка.

 

Коментари