Публикация

Експерти от НЗОК и пациенти обсъдиха новите правила за биологично лечение на псориазис

Експерти от НЗОК и пациенти обсъдиха новите правила за биологично лечение на псориазис

Решенията трябва да бъдат винаги в полза на пациентите


В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се състоя среща, инициирана от Асоциацията на хората с псориазис и експерти от здравноосигурителния фонд. 
Повод за срещата бе несъгласието на пациентската организация с въведените от НЗОК изисквания всеки новооткрит пациент с псориазис, както и пациент, на когото се сменя терапията, да преминава през Постоянно действащ съвет (ПЕС), ситуиран в София.
 
При вземане на решение за съставянето на този съвет НЗОК се ръководи от становището на националния консултант по кожни болести и на председателя на научното дружество за

необходимостта от прецизиране на терапията на пациентите с псориазис

на които се предписват биологични лекарства.  

 

При лечение с биологични продукти съществува по-висок риск от развитие на вирусни, бактериални и кандидозни инфекции, опортюнистични инфекции, стомашни инфекции и туберкулоза, поради което е необходимо да се подхожда професионално и индивидуално към всеки пациент при назначаване на терапията. 

 

В практиката на Комисията за експертиза по чл. 78.2 от ЗЗО в Централното управление на НЗОК съществуват случаи, когато на пациенти с псориазис, със съпътстващи заболявания, като туберкулоза или НIV, се изписват биологични лекарствени продукти. За да не се допускат такива случаи в риск за пациентите, НЗОК предложи създаването на ПЕС, в който са включени водещи специалисти в областта на дерматологията.

ПЕС осигурява така важното за правилното диагностициране и лечение на пациентите второ мнение

предоставено от водещи специалисти по заболяването. Още повече, вече няколко години ПЕС работи успешно при болните от множествена склероза.
 
Притесненията на пациентската организация бяха свързани с това, че болните от цялата страна ще трябва да пътуват до столицата, за да се явяват пред ПЕС. Според организацията, това ще ограничи достъпа на пациентите до лечение и ще натовари материално тези хора. Затова от Асоциацията на хората с псориазис поставиха въпроса за

разкриване на още 2 експертни комисии

освен действащите към момента четири (в Плевен, Стара Загора и две в София) - във Варна и в Кърджали.
 
Към момента общо 1036 са болните от псориазис, които са на биологично лечение по данни на Комисията в НЗОК.

 

Не повече от 50 месечно са новооткритите случаи. Единични са случаите, налагащи смяна на терапията.
 
Участниците в срещата се обединиха около идеята за

 

организиране на втора среща в началото на юли т.г.

 

съвместно с водещи лекари дерматолози, на която - след като се чуе мнението и на специалистите, да се вземе решение, което да е в полза на пациентите.

Коментари