Публикация

Безплатни прегледи и изследвания за системна склероза, лупус и синдром на Сьогрен 

Безплатни прегледи и изследвания за системна склероза, лупус и синдром на Сьогрен 

Те ще се проведат в три столични болници, необходимо е предварително записване на час


Започват безплатни прегледи и скрининг за наличието на антинуклеарни антитела (ANA) при жени между 20 и 60 години, чиито майки, сестри или дъщери е с диагноза системна склероза, системен лупус или синдром на Сьогрен.

 

Инициативата е на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, в партньорство с Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България и Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

Всяка жена, която отговаря на посочените критерии, ще има възможност да си направи

безплатно кръвно изследване за наличие на антинуклеарни антитела, както и преглед при специалист-ревматолог

Скринингът за наличието на ANA ще се извършва от Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. 

 

А прегледите ще се провеждат в три болници в София:
Клиника по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
Отделение по ревматология на УМБАЛ „Софиямед“
Отделение по ревматология на УМБАЛ „Св. Анна“

 

За прегледите е необходимо предварително записване на час на тел. 0884 715 603, при д-р Богдан Пенев, който е координатор на инициативата.

Доказано е, че ANA могат да се появят при клинично здрави хора

(или такива с неопределени оплаквания) до 5-7 години преди да се разгърне клиничната картина на системна склероза, системен лупус или синдром на Сьогрен. Ранното установяване на такива антитела в кръвта може да е много полезно, тъй като:

 

•    При наличие на симптоми за някое от тези заболявания, хората ще знаят, че трябва веднага да потърсят консултация с ревматолог, вместо да губят ценно време в уточняване на диагнозата.

 

•    Те ще могат да водят начин на живот, който в максимална степен да отложи отключването на болестта (доказано е, че не всички хора, които са генетично предразположени към развитие на лупус, системна склероза или синдром на Сьогрен в крайна сметка се разболяват от тези заболявания.) Носителите на ANA, например, не бива да приемат естрогенови препарати и имуностимулиращи лекарства, за които се смята, че биха могли да ускорят развитието на автоимунни заболявания.

 

Безплатни изследвания и прегледи за системна склероза, лупус или синдром на Сьогрен

При наличието на положителни резултати пациентите ще бъдат насочени към по-специфични изследвания, които да установят дали става въпрос за системен лупус, системна склероза, синдром на Сьогрен или друг автоимунен процес

обясни проф. Доброслав Кюркчиев от Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.  

Около 100 хил. души са засегнати от ревматологични заболявания в България

Когато не бъдат диагностицирани и лекувани навреме, те в повечето случаи водят до трайна инвалидизация. 

 

Същевременно някои от тях, като системният лупус или системната склероза, са трудни за диагностициране и минават средно между 4-6 години преди пациентите да започнат адекватно лечение.

 

Какво представляват системният лупус, системната склероза и синдромът на Съогрен?

Лупусът е рядко, системно, автоимунно заболяване

което се среща 8 пъти по-често при жените и засяга предимно млади жени, във фертилна възраст. Все още не са известни причините за отключването и развитието на болестта. 

 

Установено е, че болестта е генетично детерминирана, но съществуват и други фактори за възникването й: слънчевата светлина, стресът, хормоналният дисбаланс, цигареният дим, някои лекарства, инфекциозни агенти и други. Наричат болестта Великият имитатор, защото може да се прояви под различни форми: силна умора, болезнени или подути стави, необяснима температура, кожни обриви.

 

Лупусът може да изглежда като грип

Лупусът може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност

Затова поставянето на диагноза отнема средно 6 години, когато организмът е вече трайно увреден. 

Синдромът на Sjögren (Сьогрен) представлява хронично автоимунно заболяване

при което имунните клетки атакуват и разрушават екзокринните (с външна секреция) жлези на собственото тяло, по-специално слъзните и слюнчените жлези.

 

Автоимунната атака срещу слюнчените и слъзните жлези води до развитие на ксеростомия (сухота в устата) и сух кератоконюнктивит (сухота в очите), придружени от лимфоцитна инфилтрация на жлезите. Този възпалителен процес в крайна сметка сериозно уврежда или разрушава жлезната тъкан. 

 

Синдромът на Сьогрен (Sjogren) е третото най-често срещано автоимунно заболяване след ревматоиден артрит (РА) и системен лупус. Съотношението на боледуващите жени и мъже е 9:1. Основен рисков фактор за развитие на болестта е наличие на първа степен роднина с автоимунно заболяване. Въпреки че синдромът се среща във всички възрастови групи, средната възраст на развитие е между 40 и 60 години. Синдромът на Сьогрен се наблюдава при 30-50% от пациентите с ревматоиден артрит, както и при 10-25% от тези със системен лупус. 

Симптомите могат да не са ясно изразени и затова много често диагноза не се поставя с години

Това съответно много и фатално забавя лечението.

Склеродермията или т.нар. системна склероза (СК) е заболяване на съединителната тъкан

което може да засегне само кожата или кожата и други органи, като предизвиква трайни склеро-атрофични промени. Тя е рядко заболяване, което засяга 9 пъти по-често женския пол. 

 

Склеродермията протича по специфичен начин

 

Започва най-често във възрастта между 40- и 60-годишна възраст. При системната склероза организмът произвежда твърде много колаген и излишъкът се отлага в кожата и други органи, като причинява уплътнение, втвърдяване и ненормално функциониране. При около 40% от болните се появяват изменения в белите дробове, по-малко в сърцето и бъбреците. 

 

Подобно на ревматоидния артрит, склеродермията протича по специфичен начин при различните пациенти. Около 65% от болните преживяват 10 години от началото на болестта.
 

Коментари