Публикация

Как стресът влияе на онкологичното заболяване?

Заболяване, каквото е ракът, често е едно от най-стресиращите събития в живота на човека. Преодоляването на рака може да бъде голямо предизвикателство, като се има предвид добавеният стрес от работата, семейството и финансовите притеснения


Стресът не е доказана причина за появата на рак, но хроничният стрес може да отслаби имунитета, което да доведе до други здравословни проблеми.

Съвети за намаляване на стреса

Някои от причините за появата на стрес са предсказуеми и понякога могат да бъдат избегнати. Често можем да намалим нивото на стрес в живота си, като правим малки промени в него. Ето някои полезни съвети  за това:

 

 • Организирайте правилно времето си. Използвайте някакъв вид календар на телефона си или на друго устройство, за да направите график на ежедневните си задължения. Когато правите тази организация се уверете, че оставяте достатъчно време да приключите с една дейност преди да започнете следващата. Не слагайте прекалено много задачи в една и съща седмица, особено такива, за които е нужно повече време за подготовка. Ако организирането на графика ви изтощава, помолете някой друг да ви помогне с това.
 • Всеки човек си има лимити. Ако други хора искат от вас да свършите някакви неща, от които вие нямате интерес или време и енергия за тях, можете деликатно да откажете. Не трябва да се чувствате виновни за това, че казвате „не“. Диагнозата рак преобръща живота на хората и ги кара да се фокусират върху нещата, които имат най-голямо значение за тях. Не участвайте доброволно в проекти на работа, които биха ви натоварили излишно.
 • Поискайте помощ. Хубаво е да искате помощ от близък човек или колега. Хората често ще предлагат подкрепата си, за това е хубаво да помислите за практически задачи, които те могат да свършат за вас. Обикновено близките хора оценяват високо това, че им позволявате да ви помогнат. Например, някои роднина или приятел може да ви помогне с пазаруването, готвенето, гледането на домашния любимец или прибирането на децата от училище.
 • Степенувайте задачите си по важност. Изгответе списък със задачите, които ежедневно извършвате. След това ги степенувайте по важност, като сложите отгоре най-важните от тях. Ако нямате време да свършите всичко написано, се концентрирайте върху първите задачи от списъка.
 • Разграфете големите задачи на по-малки стъпки. Понякога големите задачи могат да бъдат свършени стъпка по стъпка, а не на веднъж. Например, вместо да прекарвате целия следобед в чистене на цялата къща изберете си една или две стаи, които да почиствате всеки ден.
 • Концентрирайте усилията си върху неща, които можете да контролирате. Причина за стрес може да бъде нещо, което не можете да промените или контролирате, дори и да сте направили най-добрия план. Такъв пример е трафикът в града. Хората, които са гъвкави и се приспособяват лесно имат по-малко стрес. Понякога единственият аспект от проблема, който можете да контролирате е вашата реакция към него. Работейки върху реакцията си, човек може да спести енергия за по-важни неща.

Стратегии за справяне със стреса

Дори и да се опитате да намалите броя на стресовите ситуации в живота си не можете да избегнете всички. Управлението на стреса може да ви помогне да се чувствате релаксирани и по-малко нервни.

 

 • Спортувайте редовно. Избягването на заседналия начин на живот, например чрез 30-минутни разходки, няколко пъти в седмицата могат да помогнат за намаляването нивото на стреса. Преди да си направите график за спортуване се консултирайте с лекуващия лекар.
 • Прекарвайте време навън. Ако е възможно се разхождайте в парка или на други места сред природата. Слънцето, чистият въздух и звуците на природата помагат човек да се чувства по-добре.
 • Социален живот. Отделете време да прекарате със семейството или приятелите, което е добър начин за намаляване на стреса
 • Хранете се здравословно. Здравословното хранене и достатъчният сън дава енергия за справянето с ежедневния стрес.
 • Пълноценен сън. Животът е много забързан и много хора нямат добър сън, въпреки че именно сънят играе основна роля в поддържането на здравето и възстановяването на организма. Опитайте се да спите поне по 7 часа на нощ. Следобедният сън също може да бъде полезен. Ако имате проблеми със заспиването нощем, разговаряйте с лекаря си.
 • Определете си време за релакс. Прекарвайте време в извършване на дейности, които намирате за релаксиращи, като четене на книга, градинарство или слушане на музика.
 • Правете неща, които ви доставят удоволствие. Запазете си маса в любимия ресторант, гледайте любим филм. Смехът намалява стреса; събирайте се с приятни за вас хора, отидете на театър и други.
 • Направете си дневник. Описването на стресовите ситуации и събитията, които се случват в живота ви в дневник създава един личен начин за изразяване на чувствата.
 • Създайте си ново хоби. Включете се в нова и вълнуваща дейност, която ви дава чувството на завършеност и ви разсейва от ежедневните разсейвания и проблеми. Такъв пример е записването на курс по рисуване, пияно, китара и други.

Техники за релаксация. Много хора практикуват различни техники за релаксация, за да намалят нивото на стреса.

 

 • Дихателни техники. Тези техники включват дълбоко и бавно дишане, докато се концентрирате върху изпълването на белите дробове с въздух и релаксирането на мускулатурата.
 • Медитация. Чрез тази техника можете да релаксирате ума си и да се съсредоточите във вътрешното усещане за спокойствие
 • Йога. Йога фокусира ума върху дишането и позата на тялото, за да може да релаксирате и да намалите умората.

Източник на информацията: http://www.cancercare.bg

 

Коментари

Много ценно. Благодаря