Публикация

Проф. Златимир Коларов откри изложбата „Хипократ&Пегас“

Несметно богатство от рядък исторически архив, подбран в изложбата „Хипократ&Пегас“, посветена на делото на известни творци от българската литература и изкуство с медицинско образование беше открита на 26 юни 2018 г. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.


Организаторът на експозицията е светилото в българската ревматология проф. д-р Златимир Коларов, който е и председател на Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“. Поводът за представяне е 109-годишнината от рождението на големия лекар и писател Димитър Димов.

Специално за Кредоуеб проф. Коларов посочи, че в изложбата, чиито материали са подбирани с десетилетия, са показани последователно известни не само в медицинското съсловие, но и в цяла България личности с техните трудове от Възраждането до наши дни.

 

Вижте в специално подготвения от Кредоуеб видеорепортаж как изглежда експозицията, кои са най-интересните и любопитни факти, разказани лично от проф. Златимир Коларов. В него професорът изброява само някои от най-известните имена на творци медици, за останалите, които със сигурност ще предизвикат изненада ще научите, ако посетите изложбата. 

 

Автор: Милен Кирилов

Коментари

Петър  Галев
5 юли 2018 16:15

Българските лекари винаги са имали и имат отношение към изкуството! Защото и самата медицина е или поне трябва да бъде възприемана като изкуство. Поздрави на проф. Коларов и на Клуба на писателите-лекари за широката обществена дейност, за която намират време, въпреки огромните си лекарски ангажименти.

Анонимен
29 юни 2018 13:09

И аз вчера посетих изложбата. Шапка свалям на авторите й, че на сравнително не голямо място в централното фоайе на Народната библиотека са побрали толкова много материал! Наистина я препоръчвам я на всеки! Разбрах, че изложбата ще е там до края на месец юли! 

 
С уважение, Красимир Хаджиев, София