Публикация

Конюнктивити и очни травми изпращат пациенти в болница през лятото

Хората да носят очила и да спазват добра лична хигиена, напомни началникът на очно отделение в „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив д-р Димитриос Власиадис


Конюнктивити, очни травми и пациенти със синдром на Сухото око са най-честите здравни проблеми, заради които пациентите търсят помощ при очните специалисти лятото.

Конюнктивитите са сред заболяванията, които създават най-много главоболия на хората през топлите дни. Плувните басейни и морето са идеални места за заразяване с вирусен или бактериален конюнктивит. Струпването на много хора, водната среда и бактериите в площите около водата са лесна предпоставка за предаване на заразата, посочи началникът на очно отделение във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис. Проблем може да създаде и прекомерната употреба на дезифектанти. Тогава може да се получи токсично засягане на целия преден очен сегмент.

Конюнктивитът протича със зачервяване на очите и секрет. Възможно е заболяването да доведе до намаляване на зрението, когато се засегне и роговицата. Предава се чрез контакт - директен или индиректен, чрез ползване на общи предмети или принадлежности. Добрата лична хигиена е основната предпазна мярка срещу тези инфекции.

Друг актуален летен проблем са алергичните конюнктивити или така нареченият вернален конюнктивит. Очните лекари ги диагностицират с първите силни слънчеви лъчи в началото на пролетта и затихват в края на месец август. Те се причиняват от различни алергени и симптомите са от лек сърбеж и зачервяване до обилно сълзене, светлобоязън и подуване на клепачите. Най-често се засягат деца от 2 до 6 години и предимно момчета.

В случай на алергии е добре да се избягва запрашена среда, отбеляза д-р Власиадис. Препоръчително е носенето на слънчеви очила, защото осигуряват физическа бариера, и на шапка с козирка. Хората със склонност към алергии трябва често да изплакват очите си и задължително да влизат в басейни с плувни очила

В горещите месеци очните специалисти често лекуват и случаи на очен травматизъм, каза началникът на отделението. Статистиката показва, че като цяло те се увеличават с идването на лятото. Това е свързано с повече ремонти, градинарство и игри на открито. И тук може да помогне носенето на подходящи предпазни очила, когато това е възможно. Лечението на пострадалите по-често е оперативно, а възстановяването изисква по-дълъг период.

Ултравиолетовите лъчи са опасни както за кожата, така и за очите. Честото и прекомерното излагане на слънце без очила също е вредно. Ако не се погрижим адекватно да защитим зрението си, в дългосрочен план това може да доведе до развитие на птеригиум (външно перде), катаракта (вътрешно перде), проблем с ретината. Установено е, че хора, които работят на открито развиват с около 10 години по-рано катаракта в сравнение с хората, които работят на закрито.

През летните месеци с покачването на температурите и използването на климатиците оплакванията на пациенти със синдром на Сухото око се засилват. Причината е, че се ускорява изпаряването на влагата във въздуха и започва дразнене, зачервяване, често мигане, усещане за чуждо тяло, светлобоязън и парене. По принцип от него са засегнати около 20% от населението. При тези случаи е подходящо използването на изкуствените сълзи.

При всички тези случаи пациентите трябва да се консултрат с офталмолог. Нашето отделение разполага с отлични възможности за диагностика и лечение, каза д-р Власиадис.

 

Коментари