Публикация

Д-р Марияна Симеонова остава директор на ИАТ

Д-р Марияна Симеонова остава директор на ИАТ

Очаква се до месец да бъде сключен договор с германска клиника за белодробни трансплантации


Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова остава на поста си. 

Здравният министър Кирил Ананиев не е приел нейната оставка

а й е възложил спешно да подготви концепция за развитието на агенцията, като посочи най-тежките проблеми и предложи конкретни срокове за тяхното решаване. 

 

Това стана ясно от думите на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Днес тя се срещна с представителни на сдружения, представляващи пациентите с белодробни заболявания, и нуждаещи се от трансплантации български граждани.

Пред МЗ беше организиран протест срещу спрените трансплантации в чужбина

Поемам ангажимент лично да наблюдавам сключването на договор с трансплантационната клиника в Есен, за да могат българските граждани да получават лечение по линия на „Евротрансплант“, изтъкна зам.-министър Начева.

 

Тя посочи, че 30 юли е крайният срок за подписване на споразумението, като в рамките на месеца трябва да приключват всички процедурни действия по финализирането му. 

 

Директорът на ИАТ д-р Марияна Симеонова съобщи, че

 

преговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, са в напреднала фаза

„Очакваме до месец да има сключен договор между клиниката в България и тази в Германия. Има нова процедура за сключване на договор с клиники, които са в държави-членки на „Евротрансплант“. Стъпките са следните: първо, трябва да бъде подадено заявление от болница в България, че желае да сключи договор с някоя от болниците в тези държави, като този договор е и за обучение на наши трансплантационни екипи. Всичко това е направено. Получен е отговор от две европейски клиники, които биха желали да бъдат договорен партньор на българското лечебно заведение. 

 

В момента се очаква единствено подписване на договора, за да могат българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да получат необходимото им лечение по линия на „Евротрансплант“, коментира д-р Симеонова.

 

До месец се очаква сключване на договор с германска клиника за белодробни трансплантации

 

Тя обясни, че Изпълнителната агенция по трансплантация е очаквала австрийският трансплантационен център, с който доскоро имаше сключено споразумение за трансплантация на българи, да изяви желание за продължаване на споразумението. За съжаление от АКН – Виена не са проявили такъв интерес.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари