Публикация

Проф. Борисова изнесе урок по здравословен живот


Министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова изнесе открит урок по здравословен начин на живот в столичното 127 СОУ по повод 1 юни.

Тя отправи препоръки към децата да избягват мазните храни, да приемат повече плодове и зеленчуци, да не пушат и да спортуват.

България е държава от умерения пояс, където през 5-6 месеца от годината слънцето е слабо и това пречи да се синтезира витамин Д в кожата, посочи проф. Борисова и  посъветва децата да правят слънчеви бани през лятото, както и да консумират редовно яйца и риба - храни, които са богати на този витамин.

Препоръча им да не заседяват дълго пред компютрите, да не прекаляват с телевизията и колкото се може по-често да играят на открито.

В края на урока децата подариха на проф. Анна-Мария Борисова картина, нарисувана от тях, и поискаха в училищата да бъдат върнати лекарите и сестрите.

Здравният министър отговори с думите „разбира се” и уточни, че лекарите не са мотивирани да приемат този тип работа.

„За съжаление няма голям интерес, тъй като работата е твърде малко и ниско платена и това е причината те да се въздържат да заемат такива места”, посочи проф. Борисова.

Тя посети и училищния бюфет, където провери как се спазват изискванията на МЗ за осигуряване на здравословни храни.

Коментари