Публикация

10 години от основаването си отбелязва СБАЛ по кардиология в Плевен

10 години от основаването си отбелязва СБАЛ по кардиология в Плевен

Животът на 5 хиляди души с инфаркт е спасен за този период, а над 45 хиляди са преминалите през болницата пациенти


Около 45 хиляди пациенти са преминали за 10 години от създаването на СБАЛ по кардиология в Плевен, а на 5 хиляди души с инфаркт на миокарда е спасен живота. Първата болница на Български кардиологичен институт обслужва пациенти  от областите Плевен, Ловеч, Габрово, Севлиево, Видин, Враца и Монтана.

Равносметката за десет годишнината направи д-р Валентин Христов, изпълнителен директор на СБАЛ по кардиология в Плевен.  В броя на преминалите пациенти влизат пациенти с остър коронарен синдром, инфаркт на миокарда със СТ елевация и инфаркт на миокарда без СТ елевация, пациенти със стабилна ангина пекторис, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения и с белодробна тромбемболия.

През 2007 г. ние започнахме, като първата болница от Български кардиологичен институт, това е структура, в която влизат болниците в Плевен, Велико Търново, Ямбол, Варна и Шумен, а сега и най- новата „Сърце и мозък“.

В началото ние работихме рамо до рамо с колеги от Чехия, а моделът, който се въведе при нас е на колегите от Бърно. Един от първите ни учители беше проф.Петър Видимски, който дойде при нас от Прага, бивш председател на Европейското кардиологично дружество.  Колегите, които ни обучаваха бяха от университетската болница „Св. Анна “ в Бърно - проф. Ладислав Грох, Ота Хлиномаз, Ян Ситар и Михаел Резек.  Също обучение сме преминал и при проф. Жан Пиер Басан от Франция, както и от италианските проф. Франческо Бедони и д-р Фархад Фуладванд. д-р Фуладванд вече е част от Българският кардиологичен институт и лекува пациентите със сърдечно-съдови заболявания в СБАЛК Ямбол.

Един от любимите ни учители е д-р Стаменка Панчева, която вече не е сред нас. За този период доста колеги започнаха пътя си в медицината от тук, а доста от тях продължават развитието си в новата болница „Сърце и мозък“.  Хубаво е, че има млади колеги -специализанти. Вече имаме възможност с получената акредитация в „Сърце и мозък“ да обучаваме специалисти по анестезиология и реанимация, кардиохирургия, неврохирургия, неврология и съдова хирургия.

През 2009 г. в резултат на стартиране на СБАЛК Плевен общата смъртност в региона е намаляла с 30%. Тогава започнахме с лечението на Острият миокарден инфаркт с първична ангиопластика. Преди се провеждаше фибринолиза, която е успешна в около 50% от случаите. Това е официална статистика, потвърдена и от Европейското дружество по кардиология и публикувана в най-престижните научни издания в областта на кардиологията.

В СБАЛК Плевен освен коронарография и ангиопластика за лечение на съдовете на сърцето се извършва диагностика и лечение на каротидните артерии -каротидно стентиране и диагностика и лечение на периферните съдове. Работим съвместно с кардиохирурзите, съдовите хирурзи и неврохирурзите. Когато нашите възможности са ограничини пациента се насочва за оперативно лечение. Ние сме един екип заедно с пациента взимаме решение, кое ще е най-добро за него.

От 2012 г. в СБАЛ по кардиология се поставят и постоянни електростимулатори /пейсмейкъри/, както и пейсмейкъри за лечение на остра сърдечна недостатъчност. В болницата има и случай на пациент с имплантиран малък дефибрилатор. Това е подхода за лечение на страдащи от малигнени тахикардии, при които пациентите могат да изпаднат във внезапна сърдечна смърт.

       

      Равносметката

 

„Аз съм в тази болница от създаването й, кото бях специализант по кардиология. За тези години получих специалност по кардиология, лиценз по инвазивна кардиология, а от 12 декември миналата година съм изпълнителен директор на болницата“, каза д-р Христов.

Болницата се разви пред очите ми. Започнахме с най-необходимия персонал, в последствие дейността ни се разрасна значително и персонала се увеличи почти двойно. Апаратурата ни се подновява периодично, вече разполагаме с апарат за ултразвуково изследване на съдовете, който е много полезен  при оценка на стенозите (стесненията) на съдовете и ни помага за по-точен подбор на метода за лечение и определяне степента на заболяването. Например дали кръвоносните съдове подлежат на дилатиране или е за предпочитане да изберем консервативно поведение, дали съдовете са калцирали и дали плаката, натрупана по тях е чиста  или е с по-голямо липидно ядро. Апаратът има и множество възможности за оценка на стеснението, което е решаващо за поведението ни. За наше щастие вече имаме и гръб, а това е най-модерната кардиохирургична и неврохирургична болница „Сърце и мозък“, разположена на 200 м. от нашата болница. Целта ни е да бъдем максимално полезни на пациентите. Стремим се ежедневно да им отделяме необходимото внимание, с разбиране и  подробно да обясним на всеки, какво е състоянието му. Така пациентите стават наши съюзници в борбата със заболяването им. Нашите болни имат осигурено наблюдение, а освен прегледите, които им се полагат по здравна каса, месец след изписването, ние ги проследяваме и гарантираме, че винаги има лекари на приемен кабинет в готовност да помогнат.

Предстои да започнем поставянето на т.нар.TAVI- транс аортно клапно имплантиране. Това са клапи, които се имплантират през крака. А както знаете това скъсява значително времето за възстановяване на пациента и е значително по-щадящ метод от хирургичното протезиране.

От всичко, казано до тук е ясно, че ние постоянно се развиваме, въвеждаме нови техники и методи, които се прилагат във водещите световни клиники и не отстъпваме на нивото на европейските болници.

Благодаря на ръководството на Български Кардиологичен Институт, на Тихомир Каменов и проф. Тони Веков, за подкрепата в  желанието ни да се въвеждат новостите и за осигуряването на необходимата най-съвременна апаратура. Ние не сме изолирани от колегите в Европа, дори имаме и консултант от Франция, Германия, Италия и т.н. От самото си основаване ние се стремим да развиваме и академичност, имаме издадени учебници по Спешна кардиология, Кардиология (под редакцията на проф. Младен Григоров и проф. Жан-Пиер Басанд), както и много участия в научни форуми, световни конгреси и специализирани научни списания.

Накрая искам да пожелая на всички мои колеги  да бъдат здрави те и семействата им и да се срещнем отново след десет години, както се пее в онази популярна българска песен.   

 

В прикачения файл може да видите презентация за СБАЛ по кардиология - Плевен: 

Прикачени файлове

Коментари