Публикация

От печата: Две нови болници получат финансиране въпреки забраната

От печата: Две нови болници получат финансиране въпреки забраната

За нови 69 пътеки ще плаща касата тази година


Въпреки че тази година има мораториум за сключване на договори с нови лечебни заведения и за нови дейности в стари, здравната каса все пак ще финансира част от тях, пише в. „Сега“

 

Данните на НЗОК сочат, че 

за 2018 г. са сключени договори с 2 нови лечебни заведения и общо за около 90 нови дейности

Двете нови лечебни заведения са очна клиника в Бургас и болница за рехабилитация в Хисаря. При гласуването на ветото в края на миналата година, целящо да ограничи разрастването на броя на болниците, финансирани от НЗОК, от ГЕРБ предложиха компромис - касата все пак да може да сключва договори за нови дейности, но само за каквито досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, т.е. за които на пациентите досега се е налагало да пътуват до друга област.
С поправката от касата мотивираха и новите договори. Не е ясно обаче защо от НЗОК са решили, че в Бургас няма други очни клиники, нито пък болници с договори за рехабилитационни пътеки в Пловдивско, изтъква изданието.

 

Тази година здравната каса ще плаща за нови 69 пътеки

като 65 от тях са в болници, които вече имат договори с осигурителния фонд от предишни години. 

 

Всекидневникът посочва, че според данните няма ръст на финансираните лечебни заведения - и през миналата, и през тази година те са 369, като 315 от тях са болници, а останалите - медицински центрове. 

Общо финансираните дейности дори намаляват

 

 21 693 са били договорите на касата за финансиране по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури в края на 2017 г., докато сега са 21 338.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари