Публикация

Кои витамини ни предпазват от комари

Как чрез храните да се предпазим от ухапвания от насекоми


Колкото и хубав сезон да е лятото, той е пълен не само с позитивни преживявания и слънце, но и с доста обилно присъствие на насекоми. Най-досадните от всички са комарите. Ухапването от комар може и да е безопасно, но със сигурност е доста неприятно. 

 

Учени от Великобритания проведоха изследване и установиха

как може да се избегнат ухапванията на комарите

и да се понижат негативните последици от тях. Те установиха, че най-ефективният начин за предпазване от кръвосмучещите насекоми е употребата на витамин В12. Ценният витамин  осигурява бързо възстановяване на плазмата и стабилизира дейността на кръвоносната система, което от своя страна води до намаляване на неприятните усещания след ухапване като болка и сърбежи. Също така намалява отока и зачервяването на кожата, които са типични след ухапване от комар. Витамин В12 се съдържа в морските дарове - риби, калмари, миди, скариди, октоподи, както и в храните с животински произход. 

консумацията на риба и морски дарове предпазва от ухапвания от комари

Затова учените съветват през летния сезон да консумираме повече плодове и зеленчуци, като по този начин ще доставим на тялото си много полезни вещества и най-вече витамини.

 

Вижте още: Какво да правим, когато ни ухапе кърлеж

Коментари