Публикация

Защо е полезна руколата

Невзрачното растение е източник на много полезни вещества


Доскоро руколата не беше чест гост на трапезата на българина, но в последните години полезните й свойства добиха широка известност и у нас. Името й има италиански произход и самите италианци я употребяват много често.

На външен вид листата на руколата приличат на листата на глухарчето, но въпреки това двете растения дори не са от едно семейство. Всъщност руколата не само има оригинален вкус и чудесен аромат, но и е

склад за витамини и микроелементи

 От векове в средиземноморската кухня растението присъства като афродизиак, а в Италия го наричат виагра за бедни.

Руколата съдържа много полезни за човешкия организъм вещества. Тя е много богата на калций, укрепващ костната система, желязо, пренасящ и задържащ кислорода в клетките и отговарящ за хемоглобина, манган, фосфор, магнезий, цинк, селен. В състава на руколата присъстват още витамините А, В6, С, рибофлавин и т.н.

Полезното растение не само има минимално количество калории, а и ускорява метаболизма, затова е идеално за хора, които искат да отслабнат. Руколата обаче и засища, защото съдържа много фибри, които гонят чувството на глад. Леко горчива е на вкус, но би могла да се комбинира подходящо с почти всички салатни зеленчуци.

Руколата е богата и на

флавоноиди, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, много е полезна при хипертония и повишен холестерол. Учените са открили още, че растението притежава успокоителни свойства, помага при гастрит и проблеми с храносмилателния тракт.

Лекарите препоръчват руколата на пациенти с диабет. Тя притежава и силни антибактериални свойства. Руколата възстановява физическите сили, защото тонизира организма, нормализира водно-солевия баланс и дори предпазва от онкологични заболявания.

6 храни, които подобряват настроението и гонят стреса

Специалистите съветват да не режем руколата с нож, защото металът я окислява и се губят ценните ѝ свойства.

салата с рукола и чери домати

 

Идея за салата с рукола

  • 100 грама рукола
  • 7-8 чери доматчета
  • моцарела на кубчета
  • пресен лук - 2 стръкчета
  • кедрови семки на вкус
  • дресинг от мед, оцет балсамико и зехтин
  • може да се добави и малко ленено олио
  • хималайска сол на вкус, но да не се прекалява

Медът чудесно хармонира с тръпчивия вкус на руколата и създава един плътен вкус. Освен това е и много полезен.

Коментари