Публикация

Нов метод измества „цветната“ снимка при тестване проходимостта на маточните тръби

Специалистите от АГО на МБАЛ ”Света София” прилагат новия за страната ни метод „Parryscope”, при който незабавно и без упойка се установява проходимостта на маточните тръби


Mетодът „Parryscope” е нов и за световната медицина. Представлява иновативен подход, без необходимост от анестезия, за тестване проходимостта на маточните тръби, осъществяван чрез хистероскопия.  Жените, които се оценяват по този метод, получават незабавни резултати – в рамките на процедурата, която отнема не повече от 15 минути. Техниката е създадена с мисъл за пациентката и превъзхожда широко използваната „цветна“ снимка по редица показатели, като например точност на метода – над 98 %. Другите преимущества са липсата на болка и лъчево натоварване на пациентката. Избягва се и риска от алергични реакции към контрастно вещество или анестетик. При хистероскопската манипулация се оценява цялостно маточната кухина под визуален контрол, при което се изключват редица други причини за инфертилитет – полипи, миомни възли, сраствания или вродени маточни аномалии. Пациентката е в съзнание и може активно да участва, като наблюдава на монитор какво се прави, следвайки принципа ”see and treat” – проблемът и неговото решение се виждат. При желание пациентката може да има компания от близък човек до себе си по време на операцията.

Само преди броени дни АГ специалистите на МБАЛ „Света София“ – д-р Христова, д-р Въргулева и д-р Честименова се завърнаха от международното обучение за млади АГ специалисти (5 international Winners Meeting Budapest), посветено на две от най-често срещаните заболявания, с които се сблъскват гинеколозите – миомна болест и аденомиоза. Лекарите на МБАЛ „Св. София“ преминаха курс по обучение в съвременни диагностични методи – 3D ултразвук и хистероскопия. Обучението се проведе на висок клас тренажори и виртуални симулатори. От началото на 2017-та година в АГО на МБАЛ „Св.София“  се извършва „офис” хистероскопия в специално оборудван кабинет с най-нова и съвременна апаратура.

Коментари

ПРЕДЛАГАМ ,КОГАТО СЕ СЪОБЩАВА ЗА НОВ МЕТОД ИЛИ ИЗСЛЕДВАНЕ ,СЪДЪРЖАНИЕТО ДА ОТГОВАРЯ НА ЗАГЛАВИЕТО ,ЗАЩОТО ОТ СТАТИЯТА НИ СЕ ПРИПОМНЯ КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА Т МИОМНИ ВЪЗЛИ И АДЕНОМИОЗА ЧРЕЗ ХИСТЕРОСКОПИЯ.НЕЩА ОТДАВНА ИЗВЕСТНИ В ПРАКТИКАТА .НАЙ ВЕЧЕ РАЗБРАХМЕ ЗА КОМАНДИРОВКА НА МЛАДИ ГИНЕКОЛОЗИ В ЧУЖБИНА!

Тина Малинова
3 юли 2018 15:07

Може ли подробности - какво точно представлява, какво е усещането за пациентката, колко струва, как става записването?

МБАЛ Св. София
3 юли 2018 16:24

Методът е напълно безболезнен. Вместо контрастно вещество се използва физиологичен разтвор, а с помощта на мехурчета се наблюдава проходимостта на тръбите. Подробности могат да бъдат разяснени при консултация с АГ специалистите на МБАЛ "Света София". Ако желаете запазете  час на регистратурата на МБАЛ - 02/ 8184600. Процедурата не се покрива от НЗОК.

Тина Малинова
5 юли 2018 13:04

Благодаря за инфото.