Публикация

Тестват генномодифицирани клетки за лечение на солидни тумори

Терапията, наречена КАР-Т (CAR-T cell), е все още експериментална


Нова генномодифицирана клетъчна терапия дава надежди на лекарите, че може да спаси живота на хиляди пациенти, страдащи от солидни тумори. Терапията, наречена КАР-Т (CAR-T cell), е все още експериментална, но е била представена по време на провелата се през април годишна среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO).

 

д-р Арабаджиев

Началникът на отделението по медицинска онкология от Аджибадем Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда д-р Желязко Арабаджиев обясни, че при КАР-Т се създават специфични т-лимфоцити, които подпомагат имунитета. Те са

 

генетично модифицирани да унищожават само туморните клетки.

 

Изваждат се от човешкия организъм, мултиплицират се в изкуствена среда, след което се вкарват обратно. За момента тази терапия е разрешена в САЩ само при лечение на хематологични заболявания.

 

Според д-р Арабаджиев за момента бъдещето на лечението на солидните тумори принадлежи на комбинацията от имунотерапия и химиотерапия.

 

„От една страна, прецизираме лечението към туморните клетки с имунотерапия, но използваме и силата на цитотоксичната терапия. В САЩ има регистрирана такава комбинация. През последните години се залага много на имунотерапията. Това е специфично лекарствено повлияване на имунната система, за да унищожава целенасочено туморни клетки. С лекарствени препарати правим туморните клетки разпознаваеми за нашата имунна система. От друга страна, контролираме имунната система да не насочва мощта си към обикновените, здравите клетки, защото така би се получило автоимунно заболяване. Това е персонализираният подход“, каза той.

 

Д-р Арабаджиев отбеляза, че от две години в Токуда се прилага имунотерапия при лечението на малигмен меланом, а от една – при недребноклетъчен рак на бял дроб. От април тази година, имунотерапия се прилага с пълна реимбурсация за определени случаи на метастазирал рак на пикочния мехур.

 

Новост в световен мащаб е

 

навлизането на имунотерапията при тройно негативния рак на млечната жлеза.

 

„Той се оказва доста имуночувствителен и вече има позитивни съобщения от клинични изпитвания във втора и трета фаза. Очакваният ефект от лечението е удължаване на преживяемостта и по-добро качество на живот, а не излекуване“, уточни специалистът.

Коментари