Публикация

В Харвард създадоха инсулин на таблетка

Хапчето може да спести всекидневното убождане при много диабетици


 

Инсулин, който се приема през устата в таблетка, разработиха учени от Харвардския университет. Това би облекчило живота на диабетиците, които всеки ден трябва да си поставят инжекции с инсулин. Без този хормон контролът на захарната болест е невъзможен. Инжекциите обаче се възприемат от някои пациенти като травмиращи и болезнени. Затова някои хора се отказват от необхоимото им лечение.

 

Сега екип от учени в Харвард под ръководството на проф. Самир Митраготри е разработил инсулин, който се приема като хапче през устата. То е в устойчива желатинова капсула и първите опити са дали добри резултати. По света има и други екипи, които се опитват да създадат инсулин на хапче. Експериментират с различни подходи, като дори няколко компании са направили свои клинични изпитвания. Засега обаче нито едно от тях не е стигнало до пазара. Появата му ще бъде истинска революция в лечението на диабета.

 

Учените от Харвард прилагат методи, при който инсулинът се разпръсква в течност, която се състои от два компонента. Първият хранителен елемент е наречен холин, а вторият е вещество, наречено геранинова киселина, използвано като ароматизатор в храни. Съдържа се естествено в кардамона. Резултатите им бяха оповестени от Националната академия на науките на САЩ.

 

инсулин диабет

За да издържи на стомашната киселина, екипът поставил сместа в капсули. Лекарството е тествано при лабораторни плъхове. Кръвната им захар паднала бързо, след като приели лекарството. Два часа по-късно тя била средно на около 62% от първоначалните нива, а 10 часа по-късно – на 55%. В изпитването са реализирани опити и с три други подхода, които обаче нямали такъв добър ефект върху кръвната глюкоза. Първият бил с инсулин в солеви разтвор, вторият – с капсули, съдържащи течност само от холин и геранинова киселина, и третия – с  празни капсули.

 

Екипът направил и още един експеримент. Инжектирали под кожата на плъховете по една пета от инсулиновата доза от хапчетата. Тогава нивото на кръвната захар бързо паднало до около половината от първоначалното ниво, но след четири часа до голяма степен ефектът бил отминал. Инжектираната доза е по-ниска, отколкото в капсулите, тъй като няма преграда за влизането на инсулина в кръвния поток, обяснява проф.  Митраготри.

Хапчето с инсулин преодолява стомашната бариера

Екипът твърди, че по-нататъшни експерименти показват, че течността, в която инсулинът е диспергиран вътре в капсулата, предотвратява разграждането на хормона от ензимите в храносмилателната система след разтваряне на капсулата. Тя също така помага на инсулина да премине през лигавицата на червата и отваря уплътненията на клетките около червата. Това улеснява преминаването на инсулина в кръвоносните съдове.

„Новата таблетка е в състояние да преодолее трите основни бариери при пероралния прием на инсулин. Затова тя е много ефективна при повишаване абсорбцията на инсулина“, каза Митраготри.

 

Екипът също така доказал, че инсулинът в течността остава стабилен достатъчно дълго време. Може да се съхранява два месеца при стайна температура и най-малко четири месеца, ако е в хладилник. За разлика от това, казва Митраготри, инжекционните разтвори за инжекции трябва да се съхраняват в хладилник, а трайността им е само няколко седмици.

 

За съжаление инсулиновото хапче няма да се появи толкова скоро на пазара, колкото биха желали пациентите. Необходимо е първо да бъдат проведени съответните клинични проучвания при големи групи диабетици и едва тогава то би могло да бъде регистрирано за употреба в различните страни.

 

Коментари

Крайно време беше да се появи инсулин на хапчета, да не говорим, че е съмнително и въпросително защо въобще чак сега се появава такава възможност! Дано това досадно боцкане по 2,3,4, а някой път и повече на ден за диабетиците на инсулин да престане веднъж за винаги! При положение, че редица други хормони вкл.и този за съня могат да се приемат през устата, а инсулина не. Ако останалите субстанции в хапчето са безвредни и особено за черния дроб, това наистина би било революция! А всъщност ... може ли някой вероятно фармацевт или ендокринолог, нямам представа да обясни защо досега няма инсулин на хапчета. Поздрави!