Публикация

С бебе на море – на плажа до 30 минути, под чадър

С бебе на море – на плажа до 30 минути, под чадър

Пробиотиците имат ключова роля за добрия имунитет


Интервю с д-р Даниела Вражилова, общопрактикуващ лекар, Габрово

Д-р Вражилова, от каква възраст може да се води бебето на почивка?

Това зависи от здравната култура на родителите. През последните години все по-малки деца се водят на море, дори под 6-месечна възраст. Смятам, че може бебе под годинка да бъде заведено на плажа, стига да се спазват правилата за добра защита и хигиена. То не бива да бъде излагано на пряка слънчева светлина, необходимо е кожата му да бъде защитена с подходящ слънцезащитен крем с висок УВ фактор. Освен това трябва да приема достатъчно течности, за да бъде хидратирано. 


Престоят на плажа да е кратък – между 15 и 30 минути, бебето да е на сянка, под чадър, с подходящо облекло. Течностите и храните трябва правилно да се съхраняват.  

Д-р Даниела Вражилова
       Д-р Даниела Вражилова
 

Къде е по-подходящо – на планина или на море?

Дали на планина или на море зависи от предпочитанията на родителите. Важно е къде детето се чувства по-добре, като двете дестинации може и да се редуват. Разчита се на въздействието на естествени закалителни фактори - слънце, вода, йодни изпарения, планински въздух и аромат на цветя и билки. Спазва се правилото за постепенно увеличаване на времето на въздействащите фактори.

Какви рискове крият посещенията на водни басейни, играта на пясъка и спането на плажа?

При малките деца винаги се изисква повишено внимание. Възможни са:
•    алергични реакции, ако водата в басейна е прекалено хлорирана;
•    гъбични инфекции;
•    стомашно-чревни инфекции;
•    несъобразена температура на водата;
•    прекалено дълъг престой в басейна, ако е минерален.

 

Бебешката кожа е незряла, с не добра защита, лесно реагира на външни въздействия. Възможни са изгаряния и инфектиране на кожата при директен контакт с пясъка и морската вода (понякога примесена с отпадни води).

Децата често страдат от разстройство, когато идат на море. Кои са най-честите вирусни инфекции със стомашни прояви?

Най-чести са острите стомашно-чревни инфекции (с най-висок процент са ротавирусните гастроентерити). Те протичат с температура, коремни болки, с диспептични прояви, повръщане и разстройство, които водят до обезводняване, силна отпадналост, изтощение и понякога налагат хоспитализация.

 

Децата често страдат от разстройство

 

Замърсената вода и пясъкът, контактите със заразоносители. Инфекцията се пренася по контактно-битов път – чрез замърсени ръце и предмети.

Как да разберат родителите, че е настъпило опасно обезводняване? 

Дехидратацията протича с увредено общо състояние, отпадналост, липса на тонус и желание за игра. Детето лежи отпуснато, не желае да приема течности и храна, може да поддържа температура. 

 

Сухи лигавици, кръгове около очите, намален тургор на кожата, както и неовладяно повръщане и разстройство трябва да са сигнал за незабавна хоспитализация.

Каква храна е добре да се приема? Какъв да е дневният режим – може ли детето да излиза на разходка?

Детето може да се изведе на разходка, когато се подобри състоянието му.

 

Диетата е задължителна. При бебетата се препоръчват антирефлуксни млека, а при по-големите - сухари, морковена супа, ориз, картофи, бисквити, солети.

 

След консултация с лекар ще бъдат назначени прахчета за рехидратация, разтворени в подходящо количество вода. Приемът и дозата се съобразяват с възрастта на детето. При необходимост може да се предпише антиеметичен (за преодоляване на повръщането) и антидиариен препарат.

 

При диария и повръщане диетата е задължителна

 

Задължителен за всички е пробиотик в подходяща форма спрямо възрастта за възстановяване на чревната микрофлора, както и за възпрепятстване развитието на патогенна флора. 

Как да се избере подходящият пробиотик?

Зависи от състоянието, което искаме да подобрим. От значение е количеството на добрите бактерии и техния състав в съответния пробиотик.

 

Следваме следните правила при избор на пробиотик:
•    микроорганизмите да бъдат живи, непатогенни и безвредни;
•    да се предлага в киселинно-устойчиви капсули или да се състои от киселинно-устойчиви щамове;
•    бактериите да имат висок капацитет за колонизация и адхезия (прилепване, срастване) на чревната стена.

 

Терапевтичната активност се определя от вида на бактериите, съдържащи се в пробиотика. 
За предпочитане е пробиотикът да бъде многокомпонентен симбиотик. 

 

Лакто 4 кидс е много подходящ, особено в сезона на летните чревни инфекции. Tой съдържа над 2 млрд. живи бактерии от четирите най-важни за човешкото здраве пробиотични щама - Lactobacillus rhamnosus (с най-голямо съдържание), Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus и Streptococcus thermophilus.

 

Пробиотици в помощ на детското здраве

 

Дозата за деца до 1 година е ½ капсула дневно, приета с храна. За по-големите приемът е от 1 до 2 капсули, а над 12 години - 1-2 капсули по 2-3 пъти дневно.

 

Лактобацилус ацидофилус и лактобацилус булгарикус съставляват от 5 до 7% от чревната флора и осигуряват подходяща кисела среда за нормалния растеж.
Лактобацилус рамнозус е представител на донорните щамове и е част от нормалната чревна флора (90-93%).
Стрептококус термофилус е безвреден стрептокок, който участва в естествената млечно-кисела ферментация.

Каква е ролята на пробиотиците в бебешка възраст, как те действат на имунитета?

Ролята на пробиотиците в първите дни от развитието на детето е ключова за изграждането на добър имунитет. Полезните бактерии приучват организма на новороденото да разграничава и реагира само на вредни патогени, което е в основата на превенцията на алергични и автоимунни заболявания и добра поносимост към ваксини.

 

Наличието на достатъчно пробиотици след раждането на детето обуславя нормално развитие на чревната флора, правилно усвояване на храната (витамини, протеини, минерали), добро развитие на нервно-ендокринната му система чрез регулация на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек, което спомага за по-доброто адаптиране на организма спрямо стресови стимули от външната среда.

 

Пробиотиците имат ключова роля за добрия имунитет

 

Поради тази причина Лакто 4 кидс може да се използва и превантивно, особено при деца, родени със секцио. Подходящ е също за често боледуващи или страдащи от запек

Коментари